Potrivit agenției Reuters, având în vedere faptul că au trecut mai bine de două luni de când războiul din Ucraina a început, țările G7 se întâlnesc pentru a stabili un nou set de sancțiuni.
Anunțul a fost făcut de președintele SUA, Joe Biden. În cursul zilei de miercuri, acesta a anunțat că va discuta în zilele următoare cu liderii altor ţări din cadrul Grupului naţiunilor dezvoltate (G7).
Subiectul principal îl va reprezenta aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei militare din Ucraina, care continuă să fie la fel de puternică ca în prima zi.
În ceea ce privește posibilele noi sancțiuni, Joe Biden nu a dat detalii în acest sens, însă a precizat că este deschis în fața unor sancțiuni suplimentare.
Ce sancțiuni pregătește SUA?
„Referitor la sancţiuni suplimentare, suntem mereu deschişi unor sancţiuni suplimentare. Voi vorbi cu liderii naţiunilor din Grupul G7 săptămâna aceasta despre ceea ce intenţionăm să facem şi ce nu”, a subliniat preşedintele SUA.
Menționăm faptul că de la debutul invaziei din Ucraina, adică de la 24 februarie și până prezent Statele Unite, Uniunea Europeană, dar şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni financiare şi comerciale masive împotriva Rusiei. Referitor la țările implicate, grupul naţiunilor puternic dezvoltate (G7) fac parte Statele Unite, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Japonia.
Și Uniunea Europeană a anunțat un nou set de sancțiuni astăzi. Ursula von Der Leyen, președinta CE a anunțat că cea mai mare bancă a Rusiei și alte două bănci importante vor fi eliminate din sistemul financiar SWIFT.
„Eliminăm din sistemul financiar SWFIT Sberbank – de departe cea mai mare bancă a Rusiei şi alte două bănci importante. Astfel, lovim băncile care sunt critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rus şi în ceea ce priveşte capacitatea lui Putin de a distruge. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global”, a mai precizat ea.
UE a prezentat noul set de sancțiuni pentru Rusia
Totodată, noile sancțiuni impuse de UE mai prevăd și interzicerea difuzării a trei televiziuni mari de stat rusești.
„În al treilea rând, interzicem trei televiziuni mari de stat ruseşti să fie difuzate în UE. Nu li se va mai permite să îşi distribuie conţinutul în UE, indiferent de formă, prin cablu, prin satelit, pe internet sau prin aplicaţii pentru smartphone. Am identificat aceste canale TV care au rolul de a fi o portavoce care amplifică agresiv minciunile şi propaganda lui Putin”, a mai adăugat aceasta.
Președintele CE a mai propus astăzi și interzicerea petrolului rusesc.
„Aceasta va fi o interdicţie completă a importului de petrol rusesc, a transportului său pe cale maritimă şi prin conducte, brut şi rafinat”, a precizat Ursula von der Leyen.