Liderii NATO se vor reuni la Bruxelles pe 24 martie într-un summit „extraordinar” pentru a discuta despre invazia Rusiei în Ucraina, a declarat marți șeful alianței, în timp ce Casa Albă a confirmat că va participa și președintele american Joe Biden.
„Vom aborda invazia Rusiei în Ucraina, sprijinul nostru ferm pentru Ucraina și consolidarea în continuare a apărării NATO. În acest moment critic, America de Nord și Europa trebuie să continue să rămână împreună”, a scris pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Casa Albă a confirmat prezența președintelui SUA
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a confirmat că Biden va participa la reuniunea de la sediul NATO.
„Scopul său este să se întâlnească personal, față în față, să discute și să evalueze unde ne aflăm în acest moment privind conflictul din Ucraina”, a declarat ea reporterilor în cadrul unui briefing de presă. „Am fost foarte bine aliniați până în prezent. Acest lucru nu este din întâmplare”.
Întrebată dacă Biden va face o vizită și în Polonia, dacă va face ceva legat de refugiații ucraineni sau dacă se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aceasta a refuzat să comenteze, spunând că detaliile călătoriei sunt încă în curs de elaborare.
Zelenski, despre negocierile de pace cu Rusia
Amintim că, marți au fost reluate discuțiile de pace între delegațiile rusă și ucraineană prin intermediul unei legături video. Oficialii ucraineni au speranțe că războiul s-ar putea încheia mai repede decât se așteaptă, spunând că Moscova ar putea să se împace cu eșecul său de a impune un nou guvern la Kiev prin forță.
Separat, Zelenski a făcut aluzie la un posibil compromis în timp ce negocierile de pace continuă cu Rusia, spunând că Ucraina este pregătită să accepte garanții de securitate care să nu se oprească la obiectivul său pe termen lung de a deveni membră a alianței NATO, căreia Moscova i se opune.
Premierii Poloniei, Sloveniei și Cehiei, vizită la Kiev
Pe de altă parte, trei prim-miniștri europeni s-au îndreptat marți spre Kiev cu trenul, în semn de solidaritate cu Ucraina, chiar dacă în tot acest timp atacurile aeriene și bombardamentele rusești continuă să lovească Kievul, iar forțele invadatoare și-au întărit controlul în regiune.
Vizita la Kiev a liderilor Poloniei, Sloveniei și Republicii Cehe este un simbol al succesului de până acum al Ucrainei în respingerea unui asalt care, în opinia țărilor occidentale, a avut ca scop cucerirea orașului în urmă cu câteva săptămâni.
„Este de datoria noastră să fim acolo unde se făurește istoria. Pentru că nu este vorba despre noi, ci despre viitorul copiilor noștri, care merită să trăiască într-o lume liberă de tiranie”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Oficialii cehi și polonezi au declarat că misiunea a fost coordonată cu UE și aprobată de liderii acesteia la un summit de săptămâna trecută. Cu toate acestea, un oficial de la Bruxelles a declarat că această călătorie prezintă riscuri serioase de securitate și ar putea periclita negocierile.