Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor. E.ON a precizat că va pregăti pentru 2015 listarea unei companii apărute prin divizarea sa, urmând ca separarea să se realizeze în a doua jumătate a lui 2016.
Încă nu s-a adoptat o decizie finală, dar până la sfârşitul lunii se va anunţa oficial structura conducerii E.ON, cel mai mare grup de utilităţi din Germania, susţin sursele. Un purtător de cuvânt al E.ON a refuzat să comenteze informaţia, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Johannes Teyssen, în vârstă de 55 de ani, a preluat conducerea E.ON în 2010, înainte ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să anunţe că ţara va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile companiilor germane de utilităţi.
Sursele susţin că postul lui Teyssen este vizat şi de Leonhard Birnbaum, care a venit, în 2013, la E.ON de la rivala RWE, şi de Klaus Schaefer, directorul financiar al companiei germane. E.ON a înregistrat, anul trecut, cele mai semnificative pierderi din istoria companiei, din cauza deprecierilor de active, a măsurilor de reorganizare din 2014 şi a crizei din sectorul energetic. Compania germană a raportat pierderi nete de 3,2 miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari) în 2014, comparativ cu un profit de 2,14 miliarde de euro, în 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la pierderi de 3,3 miliarde de euro, conform aceleiași surse. Directorul general al E.ON, Johannes Teyssen, a afirmat că preţul scăzut al ţiţeiului, efectele fluctuaţiilor de curs valutar şi ratele scăzute ale dobânzilor în Europa au avut un impact negativ asupra câştigurilor companiei. Compania se aşteaptă ca, în 2015, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) să scadă la 7-7,6 miliarde de euro, de la 8,3 miliarde de euro în 2014 şi 9,2 miliarde de euro în 2013.