John Bolton nu-și mai publică cartea! Ce decizie a luat Casa Albă

John Bolton, fostul consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump trebuie să respecte noi reguli. Casa Albă a decis să-i interzică publicarea cărții pe care el intenţionează să o scoată în viitorul apropiat. Democraţii au reacţionat rapid.

Este vorba despre publicarea cărții pe care el intenţionează să o scoată în viitorul apropiat.

Motivul pentru care acesta Casa Albă i-a interzis publicarea cărții este pentru că, aceasta conţine informaţii confidenţiale, informează AFP, citată de agerpres.

Manuscrisul trimis pentru aprobare „pare să conţină informaţii confidenţiale”, dintre care unele „sunt clasate la nivel top secret” şi „ar putea cauza pagube excepţional de grave securităţii naţionale”, notează Consiliul pentru securitate naţională într-o scrisoare adresată avocaţilor lui John Bolton şi consultată miercuri de agenţia de presă franceză.

„Manuscrisul nu poate fi publicat (…) fără suprimarea acestor informaţii confidenţiale”, se spune în scrisoare.

Bazându-se pe manuscrisul acestei cărţi încă nepublicate, cotidianul New York Times (NYT) a scris recent că Donald Trump i-a mărturisit lui John Bolton refuzul său de a vărsa un ajutor militar de 391 de milioane de dolari Ucrainei, în conflict cu Rusia, atâta timp cât Kievul nu va lansa o anchetă asupra democratului Joe Biden şi a fiului său Hunter, fost angajat al unui grup ucrainean din domeniul gazelor naturale.

 

Cum au reacționat democrații?

Democraţii au reacţionat rapid la acest articol din NYT pentru a cere ca Bolton şi alte persoane care ocupă sau au ocupat posturi importante în cadrul administraţiei Trump să fie convocaţi pentru a depune mărturie la procesul de impeachment al miliardarului, care se desfăşoară în prezent în Senat.

Camera Reprezentanţilor, care se află în mâinile democraţilor, l-a pus pe miliardarul republican sub acuzare pe 18 decembrie pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Însă destituirea sa pare improbabilă la finalul procesului său, fiind necesare două treimi dintre voturi într-un Senat controlat de republicani, care deţin 53 de locuri din 100.

Avocaţii lui Donald Trump afirmă că nu s-au pus condiţii pentru vărsarea ajutorului către Ucraina, argumentând că îngheţarea sa a fost independentă de solicitările privind o anchetă asupra celor doi Biden. Însă manuscrisul lui John Bolton, care a anunţat deja că este gata să depună mărturie în faţa Senatului dacă va fi convocat, contrazice această apărare.