Cu toate acestea, Lipsky, citat într-un comunicat, a făcut apel la ‘eforturi suplimentare’ în vederea atingerii obiectivului unui deficit bugetar de 3 la sută din Produsul Intern Brut în 2012.
El a făcut aceste declaraţii după ce FMI a anunţat că a pus la dispoziţia României o nouă tranşă de circa 480 de milioane de euro în cadrul acordului de tip preventiv. Această a doua tranşă a împrumutului în valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat în martie, a fost deblocată luni de Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional, a precizat instituţia economică cu sediul la Washington în comunicatul menţionat.
La rândul său, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a arătat, luni seară, că board-ul FMI a evaluat ‘pozitiv’ Acordul de tip preventiv cu România şi a aprobat punerea la dispoziţie a unei noi tranşe de aproximativ 480 milioane de euro.
‘Şedinţa Boardului s-a încheiat în urmă cu 30 – 40 de minute (ora 21.00 ora României), cu un mesaj pozitiv pentru eforturile României şi un mesaj de continuare a reformelor pentru a atrage fonduri europene şi investiţii străine. Evaluarea Boardului FMI consolidează poziţia României care poate fi privită ca un exemplu pentru multe state din Europa, în această perioadă de turbulenţe economice’, a spus Mihai Tănăsescu luni seară.
România şi FMI au ajuns la un acord pentru acest nou împrumut, după cel de 12,4 miliarde de euro derulat în perioada mai 2009 – ianuarie 2011, ca măsură de precauţie, notează AFP, care adaugă că România a ieşit din recesiune în cel de-al patrulea trimestru al lui 2010 mai ales datorită reluării exporturilor. Cererea internă, afectată serios de măsurile de austeritate implementate sub egida FMI şi UE, ar urma să îşi revină în acest an, potrivit guvernului şi FMI.
SURSA: Agerpres