John McAfee s-a sinucis într-o închisoare din Spania! Trebuia să fie extrădat

John McAfee

John McAfee, creatorul softului antivirus care îi poartă numele, s-a sinucis, miercuri seară, într-o închisoare din Spania în care era deţinut. Acesta era inculpat în Statele Unite pentru evaziune fiscală și urma să fie extrădat.

John McAfee, creatorul softului antivirus care îi poartă numele, s-a sinucis, miercuri seară, într-o închisoare din Spania. Acesta era inculpat în Statele Unite pentru evaziune fiscală și urma să fie extrădat, potrivit New York Post și El Pais. Aceasta urma să împlinească în septembrie 76 de ani.

Avocatul lui McAfee a confirmat vestea privind decesul afaceristului şi spune că, într-adevăr, acesta s-a spânzurat, scrie şi Reuters.

“O comisie judiciară se va deplasa la penitenciar pentru a afla circumstanţele decesului. Toate datele preliminare indică o sinucidere”, a transmis şi Administraţia Penitenciarelor din Spania.

În urmă cu o lună, soția sa a declarat că John McAfee „va muri în pușcărie pentru același lucru pe care îl face Elon Musk pe Twitter”.

Urma să fie extrădat în SUA

Tot azi, justiţia spaniolă autorizase extrădarea lui John McAfee, creatorul softului antivirus care îi poartă numele, în Statele Unite, unde este inculpat pentru evaziune fiscală, transmit Reuters şi AFP.

Decizia Audienţei Naţionale poate fi atacată în apel, iar extrădarea va trebui aprobată şi de guvernul spaniol.

John McAfee, în vârstă de 75 de ani, a fost arestat pe aeroportul din Barcelona în octombrie 2020 şi plasat în arest preventiv.

La audierea din această lună, el a declarat că acuzaţiile care îl vizează sunt motivate politic.

McAfee a legat acuzaţiile aduse de fiscul american de tentativa sa eşuată de a se prezenta în calitate de candidat al Partidului Libertarian la alegerile prezidenţiale din 2020, a doua sa încercare de acest fel.

Procurorul spaniol Carlos Bautista a afirmat că John McAfee este doar un evazionist fiscal, şi a respins orice motivaţie politică, subliniind că Partidul Libertarian obţine rareori mai mult de 1% din voturi în alegerile din SUA.

Procurorii federali americani l-au inculpat pe McAfee în octombrie pentru neplata impozitelor.

Inculparea a survenit la scurt timp după ce autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission, SEC) a anunţat că l-a dat în judecată pe McAfee pentru că acesta ar fi câştigat peste 23 milioane de dolari ca venit nedeclarat din recomandări false şi înşelătoare cu privire la criptomonede.

Instanţa spaniolă a autorizat extrădarea lui McAfee, însă numai pentru a răspunde la acuzaţiile legate de plata taxelor pentru 2016, 2017 şi 2018, aşa cum au cerut procurorii.

Sursă foto: Gage Skidmore, Flickr