Piata monetara si evolutia cursului de schimb sunt generate de speculantii de titluri financiare. Chiar daca modificarile cursurilor de schimb sunt extrem de variate, pentru situatiile in care nu exista interventii puternice in piata, fie ale Bancii Nationale, fie plati facute de firme foarte mari intr-o anume zi, se poate constata existenta anumitor zile in care evolutia are anumite caracteristici, motiv pentru care in anumite zile valuta se poate cumpara sau vinde mai avantajos decat in celelalte zile ale unei saptamani. Cursul de schimb, atat de la casele bancare, cat si de la cele nebancare, se ghideaza dupa cursul oficial afisat de Banca Nationala, in fiecare zi lucratoare. Cursul BNR este, de fapt, rezultatul unor tranzactii valutare efectuate pe parcursul zilei intre banci, numit generic spot. Analizand perioada 1 ianuarie – 15 mai 2003, se observa existenta unor zile in care procentul de depreciere a monedei nationale fata de una sau alta dintre cele doua monede (euro si dolar) care alcatuiesc cosul de valute este mai mare sau mai mic. Astfel, intr-un procentaj de peste 42% din cazuri (din cele 20 de saptamani analizate) se constata ca joia cursul creste atat pentru dolar, cat si pentru euro. Ce inseamna de fapt acest lucru? Rezultatul cursului spot este, de fapt, suma unor tranzactii efectuate astazi, dar care se deconteaza efectiv abia peste doua zile. Daca o banca va cumpara intr-o zi dolari sau euro din piata cu un anumit pret, ea trebuie sa aiba in vedere faptul ca banii respectivi vor sta intr-un depozit inca doua zile pana banca va putea face tranzactionarea lor.
Zilele nelucratoare maresc cursurile valutare
Practic, in cazul zilei de joi vom avea un curs de schimb mai avantajos pentru vanzarea de valuta decat in celelalte zile ale unei saptamani, tocmai datorita faptului ca bancile incearca sa-si acopere diferenta de dobanda pentru zilele nelucratoare, de sambata si duminica, zile in care nu se poate face decontarea sumelor de joi. Termenul dintre tranzactia de joi si decontarea ei efectiva se prelungeste cu inca doua zile. In concluzie, ziua de joi este avantajoasa pentru cei care doresc sa vanda fie dolari, fie euro. Pretul obtinut va fi mai bun.
O alta constanta observata din statistica evolutiei cursului o constituie ziua de luni. Datorita usoarei letargii existente in piata interbancara in prima zi a saptamanii, tranzactiile sunt ceva mai putine, platile la fel, motiv pentru care, in peste 42% din cazuri cotatiile celor doua valute au inregistrat valori mai scazute decat in restul zilelor saptamanii. Conditii in care, pentru cumpararea de dolari sau euro pare sa fie mai avantajoasa ziua de luni, dupa inchiderea pietei interbancare (in general dupa ora 13.00) si chiar marti dimineata. Bineinteles toate aceste sfaturi au o mare doza de relativitate, deoarece in momentele in care BNR intra in piata prin cumparari sau vanzari de valuta, de obicei pentru a frana cresterile speculative ale unei valute, situatia se schimba. Interventiile BNR in piata se datoreaza, in principal, tintelor pe care banca centrala si le-a propus. In cazul cursului de schimb, tinta anuala a BNR este ca deprecierea monedei nationale fata de cosul de valute de referinta sa fie mai mica decat rata inflatiei cu 3-5 procente. Motiv pentru care trebuie supravegheata atent evolutia cursului de schimb.
Un alt moment propice cumpararii de valuta, fie euro, fie dolar, este perioada de vara. Este perioada in care leul se intareste datorita balantelor intrarilor si iesirilor de valuta din tara. Mai exact, intr-o perioada normala, exporturile cresc pe perioada verii si importurile sunt mai scazute, fapt care determina intr-o anumita masura o cotatie mai scazuta a valutelor de referinta.

Statistica zilelor avantajoase pentru schimb valutar

· Dolar

Analiza perioadei de la inceputul anului 2003 si pana la 15 mai indica pentru ziua de luni un procentaj al cresterilor monedei nationale fata de cotatia dolarului de 46,1%. In cele 20 de saptamani prospectate, un procentaj de 30,7% reflecta stagnarea cursului de schimb leu/dolar, in timp ce doar in 23% din cazuri s-au inregistrat cresteri ale cotatiilor dolarului in cursul spot. Pentru ziua de joi, avand drept constanta deprecierea mai accentuata a cursului de schimb, vom gasi cresteri ale dolarului fata de leu in 46,1% din cazuri. Scaderile sunt pe acelasi prag cu stagnarile consemnate de evolutia cursului leu/dolar, fiecare cu cate un procentaj de 26,9% in totalul celor 20 de saptamani.

· Euro

In ciuda evolutiei extrem de neprevizibile a monedei euro din ultima perioada, vom constata si aici pastrarea acelorasi constante aproape in acelasi procentaj ca si la evolutia dolarului. Deosebiri fata de evolutiile inregistrate de cursul leu/dolar au fost constatate in cazul zilei de luni, cand scaderea cotatiilor euro fata de leu a fost observata in 42,3% din cazuri, cresterea monedei unice fata de leu fiind observata in 34,6% din cazuri.

Drumul banilor

Cursurile medii care se afiseaza in fiecare zi lucratoare de catre banca centrala constituie rezultatul unor tranzactii spot. In functie de aceste tranzactii si de cursul orientativ afisat de BNR, casele de schimb, atat cele bancare, cat si cele nebancare, isi fixeaza cursul de vanzare si cumparare pentru euro si dolar, la care se adauga implicit comisionul casei de schimb. De aceea trebuie cautate casele de schimb cu un comision realmente zero. Mai exista si cazuri in care viteza de reactie a caselor de schimb fata de cursul spot variaza, in functie de sursa de informatii a fiecareia. Dupa ce s-a efectuat schimbul propriu-zis la casa de schimb, decontarea bancara a banilor vanduti intr-o zi se realizeaza abia peste doua zile. In cazul zilei de joi decontarea banilor tranzactionati se face abia luni, ceea ce determina anumite costuri cu dobanzile pentru inca doua zile, cele nelucratoare.