Potrivit obiceiurilor, cine munceşte în această zi aduce asupra locuinței nenoroc, secetă şi dăunători ai livezii. Mare atenție deoarece această zi este numită și „Joia Rea”! Numele provine dintr-un obicei care cere un ritual al morților: 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.
Schimbări importante în rânduiala slujbelor
Psaltirea nu este citită în Săptămâna Luminată iar parastasele pentru cei trecuți la cele veșnice nu sunt efectuate. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii. De asemenea, slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduiala specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.
Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Tradițiile populare spun că cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, deoarece lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, conform obiceiurilor. Altele descriu că cel care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.