La 21 noiembrie, cu noua zile inainte de aparitia in Monitorul Oficial a Normei nr. 8 privind asigurarile de raspundere civila auto in 2002, conducerea Asirom trimisese deja o circulara tuturor sucursalelor teritoriale, in care se specificau reducerile suplimentare ce vor fi acordate clientilor la plata integrala a primei de asigurare.
Conform circularei, reducerile suplimentare urmau sa se adauge celor stabilite prin actul normativ. Numai ca, la data cand functionarii sucursalelor Asirom se pregateau sa aplice instructiunile venite de la centru, Norma nr. 8 nu numai ca nu aparuse in Monitorul Oficial, dar nu era nici macar finalizata de catre emitent. De unde ar fi putut sti reprezentantii Asirom ce reduceri urmeaza sa acorde actul normativ? Raspunsul e simplu. Numai de la membrii Consiliului CSA, acestia fiind singurii in masura sa ofere o astfel de informatie inainte de a fi publicata. Mai mult decat atat, Asirom a obtinut autorizarea din partea CSA pe 3 decembrie, data la care ar fi trebuit sa primeasca si codul culorilor la tichetele RCA. A doua zi dupa obtinerea autorizarii, compania vindea deja pe piata asigurari RCA, ceea ce demonstreaza faptul ca detinea dinainte informatia referitoare la codul culorilor.
Neregulile nu se opresc insa aici. Conform Normei nr. 8, reducerile de tarife acordate asiguratilor care platesc anticipat si integral prima de asigurare sunt de 10%, respectiv 20% in cazul pensionarilor. Cum s-au stabilit aceste procentaje? „La determinarea cuantumului primelor s-a avut in vedere un nivel al cheltuielilor de contractare si administrare de cel mult 30% din primele tarifare. Depasirea acestui element de calcul va conduce la imposibilitatea constituirii fondului destinat platii de despagubiri, precum si a rezervelor tehnice obligatorii” – explica CSA. Fara sa tina cont de prevederile legale, Asirom a facut public, printr-o intensa campanie mediatica, anuntul ca acorda reduceri de pana la 40%.
Concurentii liderului pietei asigurarilor nu puteau ramane indiferenti. Prin adresele nr. 444/5 decembrie si nr. 344/6 decembrie, UNSAR si UNSICAR, uniunile profesionale ale companiilor de asigurari, respectiv brokerilor din domeniu, au cerut CSA sanctionarea liderului pietei pentru incalcarea legii asigurarilor si a celei privind concurenta (nr. 21/1996). Presedintele CSA, Nicolae Crisan, este insa de alta parere.
„Nu vom sanctiona Asirom decat daca vom constata ca fondul destinat platii despagubirilor este insuficient”, declara Domnia sa precizand, in acelasi timp, ca singura masura luata impotriva Asirom a fost aceea de a impune companiei refacerea anunturilor publicitare.
Reactia CSA este de greu de inteles. Reducerile suplimentare acordate de Asirom afecteaza in mod direct bugetul Comisiei. Prin noile reglementari, companiile au obligatia sa plateasca organismului de supraveghere o cota de 0,88% din primele RCA incasate. Incasand mai putin de la asigurati, ca urmare a reducerilor suplimentare, Asirom plateste mai putin la CSA. Desi a pierdut deja sume importante, Comisia a decis totusi, in mod suspect, ca nu este cazul sa sanctioneze compania de asigurari.