UPDATE: "România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detașați. Un amalgam care trebuie denunțat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mișcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest șovinism și nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaționalism, protecționism sau șovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte. România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen deoarece există țări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condițiile. Bineînțeles, bulgarii și românii, precum și britanicii care nu fac parte din spațiul Schengen, când ajung la Gara de Nord cu Eurostar, trebuie să treacă prin controlul documentelor de intrare."
Declaraţia făcută de preşedintele Comisiei Europene este în antiteză cu alte serii de declaraţii oferite de înaltul oficial, nu mai târziu de luna septembrie, atunci când afirma că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen.

„Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred ca va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, a declarat Barroso în luna septembrie, pentru postul public de radio bulgar.

„Nu trebuie să creăm cetăţeni europeni de rangul întâi şi de rang secund. Comisia Europeană este de partea celor care doresc o Europă puternică, unită şi deschisă; vom face totul pentru ca ţările membre să nu aibă statute diferite”, mai spunea preşedintele Comisiei Europene în luna septembrie.

Olanda și Franța se opun aderării României la spaţiul Schengen, motivând imigrația romilor şi probleme ale Justiţiei din România.