Josep Borrell ar vrea ca marina militară a UE să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan: E o zonă absolut crucială

Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă pune toată China pe jar, cu cele mai recente afirmaţii ale sale. Şeful diplomaţiei europene şi-ar dori ca navele militare europene să patruleze în apropierea Taiwanului, pentru a se asigura că această insulă va rămâne independentă.

Duminică, 23 aprilie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a venit cu un mesaj îndreptat către marina militară din ţările membre UE.

Navele militare ale UE ar trebui să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan, crede Josep Borrell

Navele marinei militare din UE ar trebui să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan, scrie Josep Borrell într-un articol de opinie publicat duminică de un săptămânal francez.

Afirmaţiile şefului diplomaţiei UE vin să întărească mesajul pe care acesta l-a transmis la începutul săptămânii, respectiv că Taiwanul este „crucial” pentru Europa.

Europa trebuie să fie „foarte prezentă în acest dosar care ne priveşte pe plan economic, comercial şi tehnologic”, a scris Josep Borrell pentru Journal du Dimanche.

„De aceea, fac apel la marina militară europeană să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan pentru a sublinia angajamentul Europei faţă de libertatea navigaţiei în această zonă absolut crucială”, a insistat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Josep Borrell, în Parlamentul European: Trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie

„Taiwanul este crucial pentru Europa”, spunea Josep Borrell marţi, 18 aprilie, în deschiderea unei dezbateri în Parlamentul European la Strasbourg consacrată Chinei.

„Este vorba despre strâmtoarea cea mai strategică din lume, în special în ceea ce priveşte comerţul: noi trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie” a pledat el.

„Taiwanul face parte în mod hotărât din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Această luare de poziţie a intervenit la mai puţin de zece zile după publicarea unui interviu al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care – după o vizită oficială în China – a declarat că refuză o „logică de la bloc la bloc” în problema Taiwanului, şi a îndemnat Europa „să nu urmeze” SUA sau China.

China nu exclude forţa pentru a realipi Taiwanul la teritoriul său

China şi Taiwanul sunt guvernate separat din 1949, dar Beijingul consideră insula democratică drept una din provinciile sale şi nu exclude să recurgă la forţă pentru a-şi exercita suveranitatea asupra acesteia.

La două zile după vizita preşedintelui Macron în China, la începutul lui aprilie, o fregată de supraveghere franceză venind din Vietnam şi în drum spre Coreea de Sud a trecut prin Strâmtoarea Taiwan.

Această trecere prin „apele internaţionale, în conformitate cu libertatea de navigaţie”, a făcut parte dintr-o misiune de mult planificată, potrivit statului major al armatei franceze.