Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană, a spus Josep Borrell. El a explicat că Ciprul a devenit membru al UE având o problemă teritorială, menționând că Republica Moldova poate face același lucru.
Republica Moldova, îndemnată să continue implementarea reformelor necesare
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a menționat că perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană există. În plus, el a arătat că voinţa europeană a oamenilor şi calea europeană este foarte clară.
„În continuare, ţara trebuie să implementeze mai multe reforme necesare”, a arătat Borell.
El a menționat că trebuie să se lucreze la trei lucruri.
„Să conectăm mai bine oamenii din această comunitate politică, să stabilizăm continentul nostru şi să asigurăm securitatea. Stabilitate, securitate şi conectivitate sunt cele trei cuvinte cheie ale acestei reuniuni din perspectiva construirii unui cadru comun de politici pentru UE”, a menționat acesta.
Klaus Iohannis, despre șansele Republicii Moldova de a intra în UE
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, în cadrul aceluiași summit, cum evaluează șansele Republicii Moldova de a demara negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an. El a ținut să amintească cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat membru şi cât de complicate au fost negocierile.
„Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanția că toată lumea se află pe aceeași treaptă. Eu am spus-o și în deschidere, eu îmi doresc tare mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an și pentru asta și ajutăm administrația din Republica Moldova pentru a se pregăti pentru aceste negocieri.
Sigur, depinde în relativ mică măsură de România, depinde de progresul făcut de administrația din Moldova și de felul cum la Bruxelles sunt văzuți pașii care s-au făcut, dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat. Știm însă din experiența noastră că durează ani de zile”, a spus Iohannis.
Termenul limită 2030 poate fi atins dacă toată lumea se străduiește
Președintele a ținut să menționeze că termenul limită 2030 poate fi atins în perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Dacă toată lumea se străduiește, atunci se poate realiza în câțiva ani, dar, uitați-vă, de exemplu, în Balcanii de Vest, unde au avut suișuri și coborâșuri.
Eu sper foarte mult ca administrația din Republica Moldova să rămână pe un suiș constant”, a menționat președintele României.