Hezbollah a lansat rachete către nordul Israelului
Hezbollah a lansat mai multe rachete către nordul Israelului în noaptea trecută, în contextul intensificării atacurilor israeliene împotriva grupului sprijinit de Iran, conform Antena 3 CNN.
Grupul a declarat că țintele au fost baza aeriană Ramat David, aerodromul Meggido și baza Amos, toate aflate lângă orașul Afula.
Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au raportat că, între 2:39 a.m. și 3:11 a.m. ora locală, aproximativ 20 de „proiectile” au traversat spațiul aerian israelian, unele fiind interceptate, în timp ce altele au căzut în zone deschise, fără detalii suplimentare despre locațiile acestora.
Forțele aeriene israeliene au reacționat atacând sursele de lansare a rachetelor. Aceasta a urmat după ce sirenele de alertă au fost activate în regiunea HaAmakim, situată la sud-est de Haifa. Magen David Adom (MDA), serviciul de urgență israelian, a anunțat că a desfășurat echipe în Galileea Inferioară, unde s-au înregistrat tiruri de rachete.
„În acest stadiu, nu au fost raportate persoane rănite”, a declarat purtătorul de cuvânt al MDA, Zaki Heller.
Magen David Adom (MDA) a raportat că unda de explozie a deteriorat geamurile uneia dintre ambulanțele sale din Valea Jezreel.
Atacurile israeliene asupra Hezbollah au dus la 492 de decese în Liban
În plus, atacurile israeliene asupra Hezbollah au dus la 492 de decese în Liban, inclusiv 35 de copii, conform autorităților locale, aceasta fiind cea mai gravă zi de violență din ultimele aproape 12 luni de confruntări între cele două părți în contextul conflictului din Fâșia Gaza.
Josep Borrell, liderul diplomației europene, a subliniat că disputa actuală dintre Israel și Hezbollah riscă să transforme Orientul Mijlociu într-un „război total”.
„Pot spune că suntem aproape în pragul unui război total”, a declarat diplomatul european.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene a reiterat apelul pentru încetarea focului de-a lungul liniei albastre, care separă nordul Israelului de sudul Libanului, unde este prezent Hezbollah.
Similar cu situația din Fâșia Gaza, afectată de aproape un an de conflict între Israel și Hamas, Borrell a subliniat că civilii „plătesc un preţ intolerabil, inacceptabil”.
Linia albastră a Națiunilor Unite, stabilită în anul 2000, delimitează forțele armate libaneze de cele israeliene.
„Acum este momentul să facem ceva. Fiecare trebuie să facă tot ce poate pentru a opri acest lucru”, a spus el, recunoscând eşecul eforturilor diplomatice de până în prezent pentru a opri războiul din Fâşia Gaza.