Josep Borrell: Leadership-ul american a fost absent din această criză. Ce trebuie să urmeze de acum încolo

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a vorbit, într-un interviu acordat Reuters, despre modul în care Statele Unite au participat până acum la lupta împotriva COVID-19 şi care sunt aşteptările odată cu instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden.

Reacţia lui Donald Trump în faţa pandemiei de COVID-19 a dezamăgit pe mulţi, inclusiv pe liderii europeni. Aceştia îşi pun acum toate speranţele în Joe Biden, cel care va deveni preşedinte miercuri, în urma ceremoniei de învestire.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, consideră că lumea întreagă are nevoie de leadership-ul american în acest război cu virusul.

Josep Borrell: SUA trebuie să redevină motorul lumii

Şeful diplomaţiei europene l-a îndemnat pe Joe Biden să se mobilizeze împotriva pandemiei, în timp ce reacţia lui Donald Trump a fost considerată tardivă, scrie Reuters.

Josep Borrell a apreciat că Statele Unite trebuie să-şi ocupe locul de „motor al lumii” şi să contribuie la gestionarea crizei sanitare. El a amintit şi că ţările bogate încearcă să acapareze importante cantităţi de doze de vaccin în detrimentul celor mai sărace.

„Lumea se va confrunta în acest an cu una dintre cele mai mari provocări ale vaccinării umanităţii. Aceasta va necesita multă solidaritate, multă cooperare şi multe resurse”, a subliniat diplomatul spaniol într-un interviu acordat Reuters.

„Aceasta este prima criză mondială în care leadership-ul american a fost absent şi lumea are nevoie de leadership-ul SUA”, a insistat Josep Borrell. El a precizat că Uniunea Europeană va fi alături de Washington.

Critici voalate la adresa lui Donald Trump

Gestionarea pandemiei de către preşedintele american Donald Trump a fost criticată vehement până şi în propria sa, făcând practic imposibil un răspuns internaţional la scară largă. Epidemia s-a soldat cu aproape 400.000 de decese în SUA.

Josep Borrell a pledat de asemenea pentru o relansare a relaţiei transatlantice după mandatul lui Donald Trump, marcat de o frenezie de tweet-uri şi de sloganul „America First” (America mai întâi).

„După o guvernare prin tweet-uri, putem guverna utilizând un alt mijloc de comunicare, clarificând poziţii şi ţinând seama de probleme şi interese ale altora. (…) Cu doar două lucruri, revenirea SUA în Acordul asupra climatului şi reintegrarea în acordul nuclear cu Iranul, lumea va fi mult mai bună şi mai sigură”, a adăugat el.

UE şi Statele Unite vor trebui să discute şi despre subiectul China

Diplomatul a anunţat de altfel că îl va invita pe Antony Blinken, viitorul secretar de stat american, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe ai ţărilor din UE, prevăzută pentru 4-5 martie la Lisabona, cu scopul de a relansa cooperarea între UE şi SUA, după patru ani de tensiuni cu administraţia Trump.

Şeful diplomaţiei europene a citat între altele dosare asupra cărora Washingtonul şi Bruxelles-ul ar putea colabora, precum digitalizarea şi China. El a susţinut acordul de investiţii încheiat între UE şi China la sfârşitul lunii decembrie, înainte de intrarea în funcţie a lui Joe Biden, apreciind că aceasta nu ar trebui considerată o victorie diplomatică a Chinei.

„Nu suntem într-o rivalitate permanentă (cu China – n.red.). Suntem în acelaşi timp parteneri, trebuie să ne împărţim, trebuie să lucrăm împreună”, a afirmat Borrell, potrivit Reuters.