Contextul internațional ar putea face ca sistemul mondial să se fragmenteze în blocuri organizate în jurul Statelor Unite şi Chinei, iar Uniunea Europeană trebuie să devină mai puternică, pentru a fi un aliat de încredere al Washingtonului, afirmă Josep Borrell Fontelles.

„Vom deschide o nouă dezbatere, luni, 24 aprilie, la nivelul miniştrilor de Externe, iar în iunie se vor exprima pe această temă şefii de state.

Pe fond, ceea ce este nou este conştientizarea faptului că sistemul mondial riscă să se fragmenteze, să se divizeze în mari blocuri, unul în jurul Statelor Unite, altul în jurul Chinei.

Ar putea fi două ecosisteme tehnologice diferite, deconectate, cu pericolul potenţial ca această situaţie să degenereze în conflict. Este rolul Europei să evite această confruntare”, a afirmat Josep Borrell într-un interviu acordat cotidianului Le Monde.

Europa are nevoie de autonomie strategică

Josep Borrell a evocat şi ideea consolidării autonomiei strategice a Uniunii Europene. „O Europă mai puternică este un aliat mai puternic al Statelor Unite”, a argumentat oficialul UE.

Referindu-se la relaţiile UE-China, Borrell a apreciat că naţiunea chineză este „un concurent economic”, dar a admis că şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, sunt în aceeaşi situaţie. „Chestiunea cea mai importantă rămâne cea a rivalităţii tehnologice şi a dependenţei noastre” de China.

„Noi am beneficiat mult timp de produse chinezeşti ieftine. De acum înainte, China s-a schimbat şi produce tehnologii avansate. Despre acest lucru trebuie să discutăm”, a subliniat Borrell.

În privinţa problemei Taiwanului şi a ideii preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care a argumentat că UE nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului, Borrell a subliniat că poziţia europeană „nu a evoluat”. „Suntem pentru menţinerea stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”, a subliniat el.

Taiwanul este crucial pentru Europa

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avut şi un mesaj îndreptat către marina militară din ţările membre UE. Navele marinei militare din UE ar trebui să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan, scrie Josep Borrell într-un articol de opinie publicat duminică de un săptămânal francez.

Afirmaţiile şefului diplomaţiei UE vin să întărească mesajul pe care acesta l-a transmis la începutul săptămânii, respectiv că Taiwanul este „crucial” pentru Europa.

Europa trebuie să fie „foarte prezentă în acest dosar care ne priveşte pe plan economic, comercial şi tehnologic”, a scris Josep Borrell pentru Journal du Dimanche.

„De aceea, fac apel la marina militară europeană să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan pentru a sublinia angajamentul Europei faţă de libertatea navigaţiei în această zonă absolut crucială”, a insistat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.