Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a anunțat marți, 21 februarie, că țările membre ale blocului comunitar vor accelera furnizarea de arme și muniții către Ucraina, adăugând că le-a scris în acest sens tuturor miniștrilor Apărării din UE.
„Am trimis o scrisoare tuturor miniştrilor Apărării ai ţărilor din UE, pe care ei o vor primi astăzi, pentru a le cere să furnizeze muniţii Ucrainei, trase din stocurile lor şi provenind din comenzi deja plasate”, a declarat oficialul în cadrul unei conferințe de presă la sediul NATO.
Ucraina are nevoie de ajutor militar suplimentar
Josep Borell a mai spus, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și de ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, că este încrezător că se va lua o decizie asupra acestui subiect „săptămâna viitoare”.
Prioritatea o reprezintă obuzele de 155 mm utilizate de artilerie, relatează Agerpres.
„E urgenţă. Trebuie să mobilizăm rapid mijloacele de care dispunem. Va trebui apoi să întărim capacitatea de producţie a industriei noastre”, a subliniat Înaltul Reprezentant.
Oficialul a apărat Instrumentul European pentru Pace, deja completat la nivelul a două miliarde de euro, ce permite „să fie deblocate mai multor fonduri, evitând birocraţia instituţiilor şi trecerea prin Parlamentul European”.
„Ucraina are dreptul de a se apăra împotriva unei agresiuni nejustificate şi noi avem dreptul de a o ajuta să se apere”, a adăugat Josep Borrell, făcând referire la discursul președintelui rus Vladimir Putin.
„Tancurile, artileria, sistemele de apărare anti-aeriene promise trebuie să devină realitate şi să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să treacă la ofensivă”, a precizat, la rândul său, Jens Stoltenberg.
„Vladimir Putin se pregăteşte de război. El mobilizează tot mai multe forţe şi se întoarce spre Coreea de Nord şi Iran pentru a-şi procura arme”, a mai spus secretarul general al NATO.
Rusia a suspendat Tratatul New START
În cadrul aceleiași conferințe, Jens Stoltenberg a declarat că regretă suspendarea de către Rusia a participării la Tratatul Noul START sau START III, ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi SUA, înseamnă „destructurarea” întregii arhitecturi asupra controlului armamentelor.
„Regret decizia anunţată de Rusia astăzi de a suspenda participarea sa la tratatul Noul Start”, a spus Stoltenberg, după ce mai devreme preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în discursul adresat parlamentului, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START (Noul START, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, ce limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.