Anul acesta, Uniunea Europeană a epuizat toate posibilitățile de a introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, după cum a declarat Josep Borrell, șeful serviciului de politică externă al UE.
„Din punctul de vedere al sancțiunilor (față de Rusia) este puțin ce se mai poate întreprinde, însă putem spori în continuare ajutorul militar și financiar pentru Ucraina”, a declarat Josep Borrell într-un interviu acordat portalului Euractiv, publicat astăzi, 10 martie.
Acesta a precizat, totodată, faptul că Uniunea Europeană a introdus treptat noi restricții pe parcursul anului, și de aceea o asemenea situație de fapt nu ar trebui să vină ca o surpriză. Borrell este de părere că acum, trebuie acordată o atenție deosebită acordării de ajutor financiar pentru Ucraina.
Rusia se pregătește să riposteze împotriva sancțiunilor occidentale
Sancțiunile internaționale introduse de către SUA împotriva Rusiei au început să erodeze dominația de zeci de ani a dolarului în tranzacțiile cu petrol, întrucât majoritatea tranzacțiilor cu India, principalul client al rușilor pentru țițeiul livrat pe mare, s-au încheiat în alte valute.
Ultimul pachet de sancțiuni impus de Uniunea Europeană Rusiei, al zecelea, la un an de la începerea războiului, vizează 121 de persoane şi entităţi, printre care producători iranieni de drone. La rândul lor, SUA au adoptat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și intermediari europeni.
Moscova a acuzat „tentative inutile şi nechibzuite” de a „submina sistemul nostru industrial şi potenţialul nostru financiar”.
„Pregătim măsuri de represalii care vor continua să fie elaborate în baza principiului strict al reciprocităţii şi caracterului inevitabil al pedepsei”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Prioritatea este oferirea de ajutor Ucrainei
În curând, Uniunea Europeană va trebui să decidă asupra unei noi majorări a fondurilor destinate achiziţiei de arme pentru Ucraina, a spus un înalt oficial al UE. Potrivit acestuia, următoarea suplimentare de fonduri s-ar putea ridica la 3,5 miliarde de euro, relatează Reuters.
Conform unui plan elaborat de către şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, statele membre ale blocului comunitar vor primi stimulente financiare în valoare de 1 miliard de euro pentru a trimite Kievului cantităţi suplimentare de muniţie de artilerie din stocurile proprii, iar un alt milion de euro urmează să fie alocat achiziţiei în comun de noi obuze, relatează sursa citată.
„Dacă se convine asupra acestui pachet de 2 miliarde de euro, resursele din cadrul FEP vor fi epuizate”, a precizat oficialul citat, făcând referire la Facilitatea europeană pentru pace din care se finanţează armele pentru Kiev.
„Depinde de statele membre să decidă dacă şi când vor să operaţionalizeze acest posibil nou supliment de 3,5 miliarde de euro”, a adăugat acesta.