Declarațiile lui Borrell făceau parte dintr-un discurs pe care acesta trebuia să îl susțină vineri, 14 aprilie, în fața unui think tank la Beijing. A trebuit însă să își anuleze călătoria în China din cauză că a fost depistat cu Covid-19, astfel remarcile sale au fost publicate site-ul Uniunii Europene.
Europa este sceptică în ceea ce privește China
Potrivit acestuia, ar fi foarte dificil, poate chiar imposibil, pentru Uniunea Europeană să aibă încredere în China dacă aceasta nu contribuie la găsirea unei soluții politice bazate pe retragerea Rusiei de pe teritoriul Ucrainei.
„Va fi extrem de dificil, chiar imposibil, pentru Uniunea Europeană să întreţină o relaţie de încredere cu China, ceea ce mi-ar plăcea să văd, dacă China nu contribuie la găsirea unei soluţii politice bazate pe retragerea Rusiei de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat acesta, potrivit paginii web.
„Neutralitatea în faţa încălcării dreptului internaţional nu este credibilă”, a mai spus înaltul reprezentant, adăugând un apel la președintele chinez Xi Jinping să discute omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, iar China să ofere mai mult ajutor umanitar poporului ucrainean.
Și premierul spaniol l-a îndemnat pe Xi Jinping să discute cu Volodmir Zelenski
Josep Borrell nu este primul care îl îndeamnă pe liderul de la Beijing să discute cu omologul său din Ucraina. Și premierul spaniol Pedro Sanchez l-a îndemnat recent pe Xi Jinping să discute cu Zelenski și a precizat că una dintre condiţiile de încetare a războiului este ca Rusia să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea, pe care a anexat-o ilegal încă din 2014.
„Cred că este un plan care pune bazele unei păci durabile în Ucraina şi este perfect aliniat cu Carta Naţiunilor Unite şi principiile sale, care au fost încălcate de Putin prin invazia sa”, a declarat Pedro Sanchez.
„I-am transmis îngrijorarea noastră cu privire la invazia ilegală a Ucrainei”, a declarat Sanchez, adăugând că l-a încurajat pe Xi să discute cu preşedintele Zelenski pentru a cunoaşte direct planul de pace al Kievului.
La rândul său, Xi a cerut să se pună capăt „mentalităţii de Război Rece” şi presiunii sancţiunilor „extreme”, deşi nu a numit specific Rusia.
„Sperăm că toate părţile implicate vor construi o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă şi durabilă prin dialog şi consultare”, a declarat Xi, potrivit CCTV.