"Scurtcircuitele, care au provocat închiderea burselor mai devreme în două zile săptămâna trecută, după ce acţiunile s-au prăbuşit la 7%, nu sunt atât de bine concepute pe cât ar fi putut fi", a declarat Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York, într-un interviu acordat Bloomberg Television la Shanghai.
Închiderea piețelor financiare și cursul mai mic al monedei chineze în raport cu dolarul au burversat pieţele globale, sporind anxietatea care ar putea prevesti o criză mai profundă, cu o creștere deja la minimul ultimilor 25 de ani în 2015. Shanghai Composite Index a alunecat din nou luni, fiind la început de 2016 într-un declin de 15%.
"A fost întotdeauna un decalaj între ceea ce se întâmplă în economia reală și piețele financiare", a spus Stiglitz. "Ce se întâmplă în China este o încetinire pe toate planurile. Dar este un proces lent de incetinire, nu o încetinire „cataclismică".
Autoritățile de reglementare au declarat săptămâna trecută că statul a răspândit panica pe pieţele internaţionale mai degrabă decât să o calmeze. Evenimentele arată că normele de piață primează și pot diminua volatilitatea sau poate determina creșterea ei, a spus Stiglitz.
Închiderea tranzacţionării, care a survenit sătămâna trecută la 15 minute după o scădere de 5 procente a indicelui CSI 300, la două zile de la o măsură similară în urma prăbuşirii cu 7% a burselor din Shanghai si Shenzen, au fost criticate de analiști.
Stiglitz spune că preocuparea guvernului în ce priveşte reformele economice ar putea precipita o recesiune mai profundă, dacă nu este însoțită de măsuri pentru stimularea cererii.
"Accentul doar pe măsurile de aprovizionare nu salvează situaţia economiei globale", a spus Stiglitz. "Ce se întâmplă este un deficit al cererii la nivel mondial. China ș-a cufundat în această economie globală. Sunt lucruri interne care îi afectează și exacerbează, dar în cazul în care nu au suficiente măsuri la nivelul cererii ar putea exista o recesiune mai profundă", spune Joseph Stiglitz.
Profesorul de economie spune că tumultosul început al anului 2016 ne sprijină convingerea că nu există niciun motiv să ne așteptăm că economia globală va fi nici mai puternică în acest an decât în 2015. Chiar înainte de turbulențele de pe piețe izbucnite săptămâna trecută, US Federal Reserve a stabilit să suspende orice creştere a ratelor viitoare ale dobânzilor, pentru că "economia americană nu s-a însănătăşit încă", a mai spus Stiglitz.