Muzeul Jean Paul Getty din Los Angeles va returna Greciei încă trei sculpturi antice din vasta colecţie pe care a adunat-o cel mai bogat om al lumii în urmă cu 50 de ani.
Donaţia face parte dintr-un proiect mai larg prin care muzeul, care deţine una dintre cele mai importante colecţii de antichităţi greceşti, s-a angajat să repatrieze patrimoniul naţional al Greciei şi să combată traficul ilegal cu opere de artă antice. Asta şi pentru că uriaşa colecţie Getty a fost obţinută, se spune, prin metode ilegale.
Jean Paul Getty, care a decedat în 1976, a fost unul dintre cei mai mari industriaşi ai lumii. A fondat, printre altele, compania Getty Oil, şi a dominat topurile celor mai bogaţi oamenii ai lumii în primele două decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial, ajungând chiar în Cartea Recordurilor Guiness în 1966, pentru „recordul” de a fi cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la vremea aceea la 1,2 mld. dolari.
În contrast cu zgârcenia sa legendară – telefoanele din palatul său erau cu fise – Getty a fost un avid colecţionar de artă şi antichităţi, poate cel mai mare din istorie. Colecţiile sale au stat la baza înfiinţării Muzeului Jean Paul Getty, care a primit şi jumătate, 661 mil. dolari, din averea magnatului. Fondul J P Getty Trust, care administrează muzeul, este şi astăzi cea mai bogată instituţie din domeniul artei din lume.
De-a lungul vremii Muzeul Getty a fost implicat în multe scandaluri cu privire la achiziţiile de antichităţi. Inclusiv cea mai preţioasă piesă, celebra statuie a zeiţei Afrodita (foto), achiziţionată cu 18 mil. dolari în anii 80, a fost returnată Italiei în urma unui imens scandal.