JPMorgan estimează că preţul corect al Bitcoin este cu 28% peste nivelurile actuale
Așadar, JPMorgan Chase susţine că monedele digitale au depăşit industria imobiliară şi au devenit astfel activul său alternativ preferat, segment ce nu ia în calcul active „tradiţionale”, precum acţiunile şi obligaţiunile.
De asemenea, gigantul din SUA spune că preţul corect al monedei este de 38.000 de dolari, cu 28% peste nivelul de 29.700 de dolari afişat astăzi. Astfel, JPMorgan vede în viitor o serie considerabilă de creşteri pentru Bitcoin şi, în general, pentru piaţa criptomonedelor, scrie Business Insider.
Industria crypto a suferit declinuri masive în 2022
Industria crypto a suferit declinuri masive în 2022, confruntându-se cu o inflaţie ridicată şi, implicit, cu majorarea ratelor dobânzilor, războiul din Ucraina şi încetinirea economiei chineze, aspecte care i-au determinat pe investitori să renunţe la activele de risc.
De asemenea, Bitcoin a scăzut cu 37% de la începutul anului, în timp ce Ethereum este pe minus cu circa 48%. Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor s-a prăbuşit de la 3.000 de miliarde de dolari în noiembrie anul trecut la 1.300 de miliarde de dolari în mai 2022.
Totuşi, JPMorgan argumentează că selloff-ul a lovit mai puternic crypto-activele prin comparaţie cu alte investiţii, notând aici industriile de privare equity şi real estate. În consecinţă, strategii băncii sunt de părere că monede digitale au, prin contrast, mai multe şanse de revenire.
„Am înlocuit astfel sectorul imobiliar cu activele digitale, care au devenit activul nostru alternativ preferat, alături de fondurile de hedging”, scrie JPMorgan, adăugând că, deşi prăbuşirea TerraUSD a deteriorat sentimentul general din spaţiul crypto, fluxurile de capital nu par să se oprească.
Banca Centrală Europeană spune că activele crypto trebuie aduse în perimetrul de reglementare
Amintim că Banca Centrală Europeană a susținut, într-un raport publicat marţi, că din ce în ce mai multe instituţii financiare încep să interacţioneze cu criptomonede sau cu active digitale utilizate ca formă de plată;. Acest lucru, a avertizat instituția bancară, generează un risc ce s-ar putea revărsa în întreaga economie.
Autorităţile de reglementare şi-au întors atenţia spre piaţa crypto după ce proiectul Terra (LUNA) s-a prăbuşit cu 98% în 24 de ore, punând sub semnul întrebării conceptul de „stablecoin algoritmic”, pe care îl promovează mai multe proiecte din piaţa crypto.
„Ţinând cont de viteza cu care evoluează piaţa crypto şi de riscurile în creştere este important să aducem activele crypto în perimetrul de reglementare şi supraveghere cât mai urgent”, notează BCE.