'Obiectivul nostru era să găsim un cumpărător interesat în prezervarea valorii diviziei de materii prime a JPMorgan. Mercuria este un lider global pe pieţele de materii prime şi un loc excelent pentru acest tip de afaceri', a declarat Blythe Masters, şeful diviziei de materii prime a băncii americane.
JPMorgan a efectuat această vânzare din cauza temerilor că băncile ar putea controla preţurile dacă deţin propriile lor divizii de materii prime şi fac tranzacţii în acest sector. De asemenea, există temeri că băncile ar putea suferi pierderi catastrofale care ar putea afecta sistemul financiar.
Mercuria a fost înfiinţată în 2004 de doi foşti traderi de la Goldman Sachs, Marco Dunand şi Daniel Jaeggi, iar acum este al patrulea trader independent de materii prime din lume. În prezent, firma are 1.200 de angajaţi, de la aproximativ 10 în 2004.
Divizia de materii prime a JPMorgan are active de 3,3 miliarde de dolari şi genera un profit operaţional anual de 750 milioane de dolari, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
În decembrie, Deutsche Bank a renunţat la tranzacţiile de materii prime, devenind prima mare bancă care iese dintr-un sector lucrativ, din cauza înăspririi reglementărilor şi a diminuării profiturilor.
Cea mai mare bancă germană, care odată era unul dintre primii cinci jucători mondiali pe piaţa tranzacţiilor cu materii prime, a anunţat că va înceta tranzacţiile cu energie, agricultură, metale, cărbune şi minereu de fier, urmând să elimine 200 de locuri de muncă în principal la birourile din Londra şi New York.
În ultimii ani, firmele din sectorul financiar implicate în tranzacţiile cu materii prime au început să fie afectate de reducerea marjelor de profit, de creşterea normelor de capital şi a semnelor de întrebare din partea autorităţilor politice şi a organismelor de reglementare cu privire la rolul băncilor în lanţul de aprovizionare cu materii prime.
În ultimele luni, banca americană Morgan Stanley a analizat posibilitatea vânzării diviziei sale care se ocupă de tradingul cu energie.
Potrivit unui studiu realizat de firma de analiză Coalition, în primele nouă luni din 2013, veniturile realizate de marile bănci din tranzacţiile cu materii prime au scăzut cu 18%, până la patru miliarde de dolari, iar pe ansamblul anului trecut au înregistrat un declin de 14%, până la 4,7 miliarde de dolari.
SURSA: Agerpres