‘Evoluţia cursului este un element care ne afectează pe toţi, şi pe importatori şi pe exportatori. Cursul de accize este cel fixat pe un an, începând cu 1 ianuarie, la cursul din luna octombrie a anului precedent, ceea ce înseamnă că în 1 ianuarie 2013 va fi un alt curs de acciză care se va aplica pe tot anul şi va exista clar o modificare de preţuri. Nu ştim cât de mare. Nu trebuie uitat că noi achiziţionăm materii prime la cursul zilei, fiind un decalaj, deci costuri suplimentare. Sunt mai multe decizii care pot sta la baza modificării preţului la ţigări’, a spus reprezentanta companiei JTI România.

Pe de altă parte, chiar dacă achiziţiile din import se fac la un curs mai mare, fabrica JTI din Bucureşti exportă 65% din producţie, cursul de schimb fiind în acest caz un avantaj.

Oficialul JTI România a arătat că în perioada 2009-2010 cursul de schimb a urcat cu 16% şi a fost cel mai greu de suportat pentru producătorii de ţigări.

‘Deocamdată sperăm să fie doar o fază trecătoare, iar după referendum lucrurile să se calmeze’, a spus Gilda Lazăr.

În ceea ce priveşte accizele, ea a explicat că, potrivit calendarului UE, acestea trebuie să ajungă la nivelul de 90 euro la 1.000 de ţigarete abia în 2018, cu o creştere anuală de 3 euro al nivelului de accize, de la 1 iulie.

În prezent, 80% din preţul unui pachet de ţigări este dat de taxe, în principal accize şi TVA.

Compania producătoare de ţigări JTI România a deschis marţi noi capacităţi de producţie, situate pe platforma Pipera din Bucureşti, ca parte a unui program de investiţii în valoare de 25 milioane euro, care presupune şi crearea a peste 125 de noi locuri de muncă.
‘Datorită eforturilor autorităţilor, a îmbunătăţirii cadrului legislativ şi a cooperării dintre autorităţile statului şi industria tutunului, contrabanda a scăzut de la peste 36% din totalul pieţei în ianuarie 2010 la circa 13% în luna mai 2012. Piaţa legală a crescut, ceea ce ne permite să investim în continuare în fabrica noastră şi în crearea de noi locuri de muncă. Aceasta înseamnă, de asemenea, mai mulţi bani la bugetul de stat, datorită taxelor plătite de producătorii de ţigarete’, a declarat Neil Coupland, manager general JTI România.
SURSA: Agerpres