Capital: Romania a privatizat cea mai mare companie petroliera cu tot cu rezervele de petrol. Acum, ne plangem ca, la doar opt luni de la privatizarea Petrom, platim un pret asemanator statelor din UE.


Juan Bernat I Mari: Cred ca este contrar principiilor Uniunii Europene sa favorizezi o companie sau sa ii incredintezi toata rezerva de titei fara a stabili beneficii in favoarea consumatorilor. Pe de alta parte, nu prea cred ca un jucator poate fi obligat sa reduca preturile sub nivelul minim de profit al celorlalti, care nu au rezerve de titei. si acest lucru contravine liberei competitii, pentru ca nu poti sa favorizezi consumatorul blocand afacerile companiilor private. Asadar, statul roman ar trebui sa incerce sa caute solutii in propria ograda.

Capital: In urma declaratiei presedintelui tarii, Petrom-OMV a ieftinit benzina de doua ori. Asadar, factorul politic a ajuns sa influenteze direct politica de marketing a unei companii romanesti. Ce sa inteleaga romanul din acest lucru ?


Juan Bernat I Mari: Eu cred ca o astfel de situatie este complet anormala. Nicaieri in lume presedintele nu se implica in mersul economiei. Dereglarile trebuie sa fie rezolvate de catre institutiile care au acest rol si de presedintele tarii.

Capital: Presedintele OMV spune, la randul sau, ca vorbeste saptamanal, la telefon, cu ministrul economiei, Codrut seres. Oare e la fel si in Austria ?


Juan Bernat I Mari: Cu siguranta ca nu, iar acest lucru intareste ideea ca exista legaturi periculoase intre mediul de afaceri si cel politic. Un telefon direct intre cele doua parti nu face decat sa dauneze intregii piete. Problemele trebuie sa fie rezolvate in mod oficial, ca la carte. Informatiile privilegiate afecteaza puternic concurenta. In conditiile in care ceea ce spune domnul de la OMV este adevarat, avem intr-adevar o problema cu mersul normal al industriei petroliere romanesti.



Capital: In Romania, se manifesta tot mai puternic tendinta cartelizarii carburantilor intre doi-trei mari jucatori: OMV-Petrom, Rompetrol si Lukoil. Cum s-ar vedea acest lucru de la Bruxelles?


Juan Bernat I Mari: Exista aceasta posibilitate, pentru ca atunci cand am discutat cu diversi agenti economici, ei au vorbit despre aceste dereglari de la economia de piata. Practic, de asta sunt aici. Noi (UE) trebuie sa fim siguri ca astfel de manifestari nu vor mai exista in momentul integrarii. Eu am venit aici la invitatia sindicalistilor de la RAFO. Ei spun ca actualul Guvern contribuie la moartea unei rafinarii care ar putea sa functioneze la parametri normali. Situatia pentru ei este exrem de dificila. Intrebarea care se ridica ste urmatoarea: exista sau nu piedici in calea liberei concurente din industria petroliera romaneasca?

Capital: Ce recomandati oficialilor romani? Cum pot ei sa rezolve aceste probleme ale industriei petroliere ?


Juan Bernat I Mari: In primul rand, sa elimine complet interferenta dintre sistemul politic si oamenii de afaceri, mai ales intr-o industrie sensibila, cum este aceea a petrolului. Este foarte grav ca exista un sistem politic care utilizeaza informatii privilegiate pentru a informa oamenii de afaceri cum sa se protejeze impotriva schimbarilor. Astfel de legaturi nu sunt doar periculoase, ci pun in pericol credibilitatea Romaniei la UE.

Capital: Aveti astfel de informatii? Trebuie sa stiti ca in Romania benzina a fost intotdeauna un troc, politic, coruptie, trafic in Iugoslavia.


Juan Bernat I Mari: Exista indicii ca la nivelul autoritatilor romane se manifesta un aer de razbunare intre tabere. Dar eu trebuie, mai intai, sa vad raportul despre care v-am vorbit, iar abia pe urma voi emite pareri. Daca semnalele se confirma, exista o mare problema. Sper insa sa nu mai existe sisteme care sa permita favorizarea unei companii petroliere in defavoarea alteia sau a intregii piete. Au existat plangeri are unor sindicate, care spun ca tratamentul care li se aplica este discriminatoriu comparativ cu restul pietei. Daca acest lucru este real, Uniunea Europeana va cauta sa vada daca exista blocaje la nivelul Guvernului roman. Daca da, atunci autoritatile de la Bucuresti incalca unul dintre cele mai importante capitole ale negocierii: cel al concurentei.

Capital: Mai exact, ce va intereseaza sa aflati? Va intreb pentru ca exista nenumarate informatii referitoare la mersul anormal al petrolului romanesc.


Juan Bernat I Mari: Ma intereseaza sa vad daca aceasta piata functioneaza normal, fara interferente ale politicului in ceea ce inseamna mersul normal al unei afaceri. Piata libera si, in special, libera concurenta trebuie sa functioneze in limitele stabilite de lege. Orice incercare a politicului de a se implica intr-o piata pe care nu are ce cauta nu face decat sa aduca prejudicii serioase Romaniei. Mediul de afaceri trebuie lasat in pace, mai ales in industrii sensibile, cum este aceea a petrolului. Eu nu vreau sa exprim o opinie decat in momentul in care aceasta va fi fundamentata de cifre si realitate. Noi putem monitoriza situatia din Romania. Ma astept ca expertii Uniunii Europene sa finalizeze in scurt timp monitorizarea industriei petroliere romanesti. In final, acest raport va fi dezbatut de catre Comisia Europeana, pentru a se stabili daca exista dereglari ale unei economii de piata libere.

Capital: Sa presupunem ca raportul dumneavoastra va arata ca exista intelegeri intre competitori, iar politicul furnizeaza informatii secrete, fiind mana in mana cu economicul.

Juan Bernat I Mari: Daca acest scenariu este adevarat, atunci Romania va avea de suferit in drumul catre integrarea europeana. Eu voi cere, in acest caz, chiar si amanarea integrarii. Dupa cum stiti, exista voci care nu mai vor integrarea in UE pe tari, ci pe regiuni. Situatie in care Romania ar putea sa ajunga la Bruxelles prin 2012.

Carte de vizita

Juan Bernat I Mari este membru al Parlamentului European, unde reprezinta regiunea Baleare si, implicit, Spania. Face parte din Grupul Parlamentar Alianta Libera Europeana si este membru al Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European. A venit la Bucuresti pentru a vedea care este mersul pietei petrolului din Romania si pentru a constata daca exista dereglari.

“Exista indicii ca la nivelul autoritatilor romane se manifesta un aer de razbunare intre tabere.”