Fostul monarh a abdicat în 2014 și a plecat în exil la începutul lunii august, în Emiratele Arabe Unite. Juan Carlos este vizat de mai multe anchete în Spania, referitoare la posibile acte de corupţie în care se bănuieşte că ar fi fost implicat.
Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a achitat o datorie de aproape 680.000 de euro către autorităţile fiscale spaniole pentru a-şi regulariza situaţia, a anunţat miercuri avocatul său într-un comunicat, relatează AFP.
Fostul monarh, care a abdicat în 2014, a plecat în exil la începutul lunii august în Emiratele Arabe Unite şi este vizat de mai multe anchete în Spania.
Nu vrea să îi creeze dificultăți regelui Felipe al VI-lea, fiul său
Într-o scrisoare, fostul rege al Spaniei a declarat că pleacă din cauza acuzaţiilor referitoare la posibile acte de corupţie în care se bănuieşte că ar fi fost implicat, referitor la câştigarea de către o firmă spaniolă a unui contract pentru construcţia unei căi ferate de mare viteză în Arabia Saudită, în 2011.
Juan Carlos a precizat că pleacă din ţară pentru a nu-i crea dificultăţi fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea al Spaniei, în exercitarea atribuţiilor de şef al statului.
Monarhia nu mai putea tolera mult timp, cu atât mai puțin în plină criză sanitară și economică, erodarea reputației sale: informațiile despre presupusele afaceri obscure și comisioanele ilegale ale regelui emerit, publicarea unor dezvăluiri certe sau simple fabulații ale ”prietenei” sale Corinna zu Sayn-Wittgenstein, investigațiile jurnalistice pe marginea contului fabulos din Elveția sau a fundației obscure din Panama și, în sfârșit, ecoul scandalos pe care aceste informații și revelații, reale sau manipulate de interese, îl au pe rețelele de socializare și în mass-media spaniole și străine.
”O decizie dură și dificilă”
Presupusa corupție a regelui emerit, trebuie amintit, nu a fost dovedită și nici măcar judecată. Dar a subminat forța etică a instituției monarhice, pilonul arhitecturii democratice din Spania, se arată într-un editorial realizat de La Vanguardia.
Decizia regelui emerit este inedită și a fost salutată de regele Felipe al VI-lea. Din punct de vedere personal și familial, a fost, fără îndoială, o decizie dură și dificilă pentru amândoi.
Pentru instituția monarhică, pe de altă parte, este o decizie chirurgicală, terapeutică, întrucât regele emerit, deși părăsește Spania, se pune la dispoziția justiției, prin avocatul său Sánchez-Junco, pentru a răspunde pentru faptele sale.