Propunerea legislativă a 14 deputaţi şi senatori PSD, care prevede eliminarea taxei TV, reprezintă o nouă încercare de falimentare a Televiziunii publice, apreciază Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.
'Propunerea legislativă a celor 14 deputaţi şi senatori PSD, care prevede eliminarea taxei TV, reprezintă o nouă încercare de falimentare a Televiziunii publice şi, în prealabil, punerea în genunchi a postului public de televiziune, în faţa factorului politic. Semnatarii iniţiativei de modificare a Legii 41/ 1994 – Legea de organizare şi funcţionare a TVR – nu înţeleg nici acum faptul că TVR este un serviciu public, în interesul cetăţenilor, care funcţionează după un sistem asemănător cu cel din celelalte ţări ale Uniunii Europene. Într-adevăr, putem discuta despre calitatea acestui serviciu public, dar este exclusă soluţia propusă de parlamentari', se arată într-un comunicat semnat de Valentin Jucan.
Acesta menţionează că, în expunerea de motive, iniţiatorii invocă faptul că o astfel de măsură este aşteptată 'în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligaţi să plătească un serviciu care nu le satisface exigenţele'. Pe de altă parte, Valentin Jucan atrage atenţia asupra faptului că un raţionament similar ar trebui aplicat şi în cazul taxei de drum sau al indemnizaţiilor parlamentarilor.
'Acceptarea acestui raţionament, domnilor parlamentari, ar însemna ca măsuri similare să fie adoptate şi cu privire la taxa de drum – fiindcă drumurile nu sunt la exigenţele de calitate dorite, cu privire la contribuţia la fondul asigurărilor de sănătate – fiindcă nici la acest capitol exigenţele nu ne sunt îndeplinite -, sau cu privire la susţinerea indemnizaţiilor domniilor voastre – fiindcă sunteţi departe de a fi responsabili în atribuţiile pe care le aveţi', a mai spus el.
Jucan a reamintit, de asemenea, că pe 25 noiembrie preşedintele-director general interimar al TVR, Irina Radu, declara în faţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi a membrilor Comisiilor pentru cultură faptul că taxa tv trebuie majorată, aceasta fiind singura sursă care poate asigura funcţionarea TVR.
'Susţin în totalitate afirmaţiile doamnei Radu, dar numai în condiţiile plafonării la maxim 1% a comisioanelor percepute de companiile de electricitate care asigură colectarea taxei tv', a precizat Valentin Jucan.
Potrivit acestuia, recent, TVR a organizat mai multe dezbateri având ca obiect identificarea de măsuri care să salveze şi să reformeze TVR.
'Este foarte clar că nu aţi fost interesaţi de aceste dezbateri. Mai mult, în pragul debutului anului electoral, preocupările voastre gravitează tot în zona controlului conţinutului editorial al TVR. Mă voi opune total, cu orice mijloace, măsurilor pe care doriţi să le adoptaţi, acestea fiind de natură a submina Televiziunea publică. Totodată, îi reamintesc doamnei Irina Radu faptul că are obligaţia de a propune măsuri de natură a readuce TVR în serviciul public al interesului românilor, ultimul draft de modificări legislative iniţiate de domnia sa nefiind în concordanţă cu acest principiu', se adresează el iniţiatorilor propunerii legislative.
Valentin Jucan mai susţine: mărirea capacităţii de colectare a taxei TV prin introducerea obligativităţii companiilor de electricitate de a colecta această taxă; eliminarea posibilităţii ca Guvernul să poată acorda fonduri suplimentare; clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV; defalcarea bugetului TVR în favoarea consolidării autonomiei studiourilor teritoriale; introducerea răspunderii directe a preşedintelui-director general al TVR şi a Consiliului de Administraţie în cazurile de gestionare deficitară a bugetului Televiziunii; eliminarea publicităţii la postul public de televiziune.
El apreciază că este necesară consolidarea rolului şi atribuţiilor Consiliului de Administraţie prin: modificarea legii care reglementează funcţionarea SRTv, în sensul eliminării posibilităţii demiterii CA, în fiecare an, în situaţia în care Parlamentul respinge raportul său de activitate; introducerea, prin lege, a unui mandat de 3-5 ani, decalat de mandatul instituţiilor politice, perioadă care nu s-ar suprapune cu ciclurile electorale; separarea atribuţiilor Consiliului de Administraţie de cele ale Colegiului director, aşadar, a reprezentanţilor publicului, desemnaţi de către Parlament, de directorul general şi celelalte persoane din conducerea administrativ-redacţională; introducerea, prin lege, a unor criterii clare şi precise, profesionale şi de probitate, pentru selectarea şi desemnarea, prin votul Parlamentului, a membrilor CA. AGERPRES