Potrivit unui sondaj realizat de Evenimentul Zilei, Simona Halep a fost considerată de 43,83% dintre participanţii ca fiind personalitatea non-politică ce le-a captat cel mai mult atenţia în 2018. Primul titlu de Grand Slam pe care jucătoarea de tenis, originară din Constanţa, l-a cucerit în carieră la Roland Garros, dar şi dominarea clasamentului WTA de pe prima poziţie au fost atuurile decisive care au impus-o pe Halep în Topurile EVZ. Halep termină anul 2018 pe primul loc în clasamentul mondial pentru al doilea an la rând şi are cel mai bun procentaj de victorii în circuitul profesionist feminin de tenis (WTA): 80,7%. Constănţeanca a participat la doar 17 turnee, dar a obţinut 46 de victorii şi a pierdut 11 partide, conform WTA. Halep a câştigat titlul la Shenzhen, Roland Garros şi Montreal, iar la Australian Open, Roma şi Cincinnati a fost finalistă. Cifrele ei ar fi putut fi şi mai bune spre finalul anului, dar accidentarea la spate a silit-o să se retragă, inclusiv de la Turneul Campioanelor. Halep a primit din partea WTA premiul „Jucătoarea anului 2018” în urma unei anchete la care au participat jurnaliștii din toată lumea, dar și fanii acesteia. De asemenea, WTA a desemnat meciul dintre Simona Halep şi germana Angelique Kerber, din semifinalele Australian Open, drept cel mai frumos joc care s-a disputat în acest an la un turneu de Grand Slam. Recent, Simona Halep a început a 60-a săptămână ca lider mondial WTA. A fost a 44-a săptămână consecutiv în postura de număr 1 mondial și a 48-a din 2018.

Intervenţiile lui Raed Arafat în diferite situaţii de criză din Romnânia, dar şi aportul său la Exerciţiul Seism 2018 l-au impus pe locul doi în Topurile EVZ (n.r. – fiind votat de 16,11% dintre participanţii la sondaj). Raed Arafat este un medic român de origine palestiniană, născut în Siria şi specializat în anestezie-terapie intensivă. Din 29 ianuarie 2014 și până în prezent este secretar de stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.

Ioan-Aurel Pop, istoric român, profesor universitar și rector al Universității BabeșBolyai din Cluj Napoca, dar și membru titular și președinte al Academiei Române a fost preferat de 10,48% dintre cititorii EVZ, cu toate că în primăvara acestui an a fost implicat în imensul scandal generat de publicarea unei liste cu peste 200 de persoane despre care Revista 22 a afirmat că au fost colaboratori ai Securității. Articolul a fost publicat de unul din angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securități, iar atacul a fost centrat pe Ioan Aurel Pop.

 

Sfinţită la 25 noiembrie, după opt ani de la începerea construcției, de Preafericitul Daniel, Patriarhul României, de Sanctitatea Sa Bartolomeu I Patriarhul Constantinopolului, de Înaltpreasfințitul Mitropolit Hrisostom de Patra (Grecia), alături de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, Catedrala Mânturii Neamului reprezintă unica realizare cu adevărat notabilă a Centenarului Marii Uniri. Acest aspect i se datorează în cea mai mare parte eforturilor asidue ale Patriarhului Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Române, care a obţinut astfel 8,91% dintre voturile cititorilor care au participat la sondajul Topurile EVZ.

Corina Crețu, comisar pentru Politică Regională al Comisiei Europene, s-a remarcat în acest an, pe plan intern, în urma deselor conflicte pe care le-a avut cu conducerea PSD, formațiune din care face parte, dar și cu membri ai Guvernului. Comisarul european a reproșat oficialilor români că nu își dau interesul să atragă fonduri europene. Crețu și Vâlcov au avut discuții aprinse prin intermediul presei și al rețelelor de socializare. Ea a obținut 7,00% din voturile cititorilor EVZ.