Știrile din această săptămână că producătorul polonez de cupru grupul industrial KGHM Polska Miedź au ajuns la un acord cu Nuclearelectrica din România pentru a coopera la o serie de proiecte de reactoare modulare mici (SMR) au venit la doar o zi după ce Rolls Royce din Marea Britanie a anunțat un acord similar cu Cehia. Škoda JS – deținută de utilty ČEZ – pentru a explora posibila desfășurare a SMR atât în Cehia, cât și în regiunea europeană emergentă.
Este tehnologia SMR soluția?
Cele două acorduri sunt un semnal că tehnologia SMR este privită din ce în ce mai mult ca o modalitate de a face energia nucleară mai accesibilă, în special în țările care depind de importurile de energie din Rusia.
„SMR este o cale logică pe care o parcurge industria nucleară”, potrivit directorului comercial al Škoda JS, Milos Mostecky, citat de Emerging Europe.
Susținătorii SMR spun că acestea sunt mult mai sigure decât reactoarele nucleare standard, în parte pentru că nucleele lor mici produc mult mai puțină căldură decât nucleele reactoarelor mari. Ele pot fi instalate fie ca o singură fabrică, fie ca un modul multiplu și sunt proiectate pentru a fi construite în fabrici și expediate la utilități pentru instalare, pe măsură ce apare cererea.
Designul inovator în tehnologia SMR poate reduce, de asemenea, alte riscuri de inginerie, cum ar fi defectarea pompelor de lichid de răcire. Firma americană NuScale, una dintre companiile care conduce eforturile de implementare a tehnologiei, spune că SMR are mult mai puține părți mobile decât reactoarele tradiționale, reducând probabilitatea defecțiunilor care ar putea cauza un accident.
Proiecte SMR și în România
Cu NuScale, atât Polonia, cât și România intenționează să-și dezvolte proiectele SMR. În august, NuScale a semnat, de asemenea, un acord cu Fermi Energia din Estonia, pentru a evalua proiectul său SMR, pentru implementarea în statul baltic.
Proiectul pe care îl vor dezvolta atât Polonia, cât și România, în cooperare cu NuScale, va avea șase module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe (suficient pentru a alimenta aproximativ 50.000 de locuințe) și va contribui la evitarea eliberării a patru milioane de tone de CO2 pe an în atmosferă.
„România a inițiat deja dezvoltarea proiectului NuScale SMR, singura tehnologie SMR certificată internațional”, spune Cosmin Ghiță, managing director al Nuclearelectrica, care operează în prezent singura centrală nucleară din România, pe Dunăre, la Cernavodă.
„Suntem bucuroși să colaborăm și să împărtășim experiențele și lecțiile noastre învățate și să sprijinim KGHM în primii pași către implementarea unei tehnologii sigure, curate și inovatoare”, adaugă el.
Performanță de siguranță îmbunătățită
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU, există aproximativ 50 de modele și concepte SMR la nivel global. Cele mai multe dintre ele se află în diferite stadii de dezvoltare, iar unele sunt pretinse ca fiind implementabile pe termen scurt.
În prezent, există patru SMR în stadii avansate de construcție: în Argentina, China și Rusia.
AIEA spune că SMR-urile prezintă o „performanță de siguranță îmbunătățită” prin caracteristici de siguranță inerente și pasive, oferă o mai bună accesibilitate inițială a costurilor de capital și sunt potrivite pentru aplicații de cogenerare și non-electrice.
În plus, SMR-urile oferă opțiuni pentru regiunile îndepărtate cu infrastructuri mai puțin dezvoltate și posibilitatea unor sisteme energetice hibride sinergetice care combină surse de energie nucleară și alternative, inclusiv surse regenerabile.
Implementare puțin probabilă înainte de 2029
În iulie, AIEA a lansat o nouă inițiativă menită să accelereze desfășurarea sigură și securizată a reactoarelor nucleare avansate, cu un accent deosebit pe reactoarele modulare mici (SMR).
Cu toate acestea, în timp ce SMR NuScale a primit în august certificarea finală de către Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, Uniunea Europeană nu a aprobat încă implementarea tehnologiei. NuScale însuși admite că propria fabrică SMR din Idaho este puțin probabil să devină operațională până în 2029.
Președintele Rolls-Royce SMR, Paul Stein, a declarat agenției de presă Reuters în aprilie că speră să obțină aprobarea de reglementare pentru propriul design până la jumătatea anului 2024, prima unitate producând energie până în 2029.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat anul trecut că dorește o centrală electrică formată dintr-un grup de șase SMR-uri operaționale până în 2028. Acest plan pare a fi foarte ambițios.
Potrivit Forumului Economic Mondial, piața globală a SMR este de așteptat să aibă o valoare de până la 300 de miliarde de dolari SUA, până în 2040, parțial pentru că se consideră că acestea fac energia nucleară accesibilă mai multor țări.
Rămâne de văzut însă dacă reglementările vor ține pasul. Cel puțin, indiferent de potențialul lor, SMR-urile nu ar trebui privite ca o soluție rapidă pentru criza energetică din Europa.