Judecătoarea Lia Savonea pleacă de la Curtea de Apel București. Savonea a promovat la Înalta Curte, după ce 9 din 10 membri ai Secției pentru judecători i-au acordat cel mai mare punctaj posibil. Ea își va desfășura activitatea la Înalta Curte de Casație și Justiție. Savonea a promovat la instanța supremă, urmând să activeze la Secția penală a ICCJ.
CSM a dat publicității marți, 21 martie 2023, rezultatele obținute la interviu de candidații la Secția penală și Secția I civilă ale Înaltei Curți. Savonea a strâns o medie de 47 de puncte la interviu, fiind promovată la ICCJ, în condițiile în care a avut 48 de puncte la evaluarea lucrărilor (prima proba din concurs), deci aproape de punctajul maxim (50 de puncte reprezintă maximul la ambele probe).
Nouă dintre cei zece membri i-au dat punctaj maxim
Din informațiile luju.ro, nouă dintre cei zece membri ai Secției pentru judecători a CSM i-au dat punctaj maxim Liei Savonea (50 de puncte) la interviul susținut marți, 21 martie 2023, doar un singur membru dându-i punctajul minim de 20 de puncte. Practic, la final, Savonea a promovat la Înalta Curte cu un punctaj aproape de cel maxim.
Lia Savonea este singurul candidat la Secția penală care a fost declarat admis, judecătoarea CAB Lucreția Albertina Popescu (directoare adjunctă a INM) fiind respinsă cu 23,94 de puncte.
În ceea ce privește Secția I civilă a ICCJ, dintre cei opt candidați care au ajuns în etapă interviului, doi candidați au fost declarați admiși, iar șase respinși. Judecătorii declarați admiși la interviu și care, practic, promovează la Înalta Curte sunt Mihai-Andrei Negoescu-Gândac și Dorina Zeca – ambii de la Curtea de Apel București. Ei au obținut 36,80, respectiv 39,80 de puncte.
Judecătorii respinși pentru Secția I civilă a ICCJ
Iată lista judecătorilor respinși pentru Secția I civilă a ICCJ:
– Ștefania Fulga Anton (Curtea de Apel Suceava): 33,20 puncte;
– Simona Maria Duvalma (CĂ Ploiești): 23,68 puncte;
– Măricel Nechita (CĂ Suceava): 33,40 puncte;
– Elena Aneta Popa (CAB): 29,60 puncte;
– Mădălina Gabriela Rădulescu (CAB): 26,62 puncte;
– Mihail Stănescu-Sas (CĂ Constanța): 31,80 puncte.
Miercuri, 22 martie 2023, urmează să se desfășoare interviurile pentru Secția a ÎI-a civilă a ICCJ și Secția de contencios administrativ și fiscal a ICCJ. Așa cum se procedează de câțiva ani, înregistrările video ale interviurilor vor fi publicate pe site-ul CSM după ce concursul de promovare la ICCJ se va încheia.
Trebuie subliniat că, pentru a promova la Înalta Curte de Casație și Justiție, candidații trebuie să obțină cel puțin 35 de puncte la fiecare etapă de concurs (evaluarea lucrărilor și interviu), și o medie finală de minim 70 de puncte.
Cum s-a împiedicat numirea judecătoarei la Secția Penală a Curții Supreme
Amintim că Lia Savonea a fost ținta unei campanii din partea USR și a grupărilor #rezist. Anterior, judecătoarea a fost atacată de organizația Declic, care a lansat o petiție online pentru a împiedica numirea la Secția Penală a Curții Supreme.
Respectiva petiție lansată de Declic, care este adresată Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, invocă un articol în care se arată că „judecătoarea a lăsat liber un individ care și-a agresat sexual nepoata de 13 ani și a motivat că, din moment ce copila nu le-a spus părinților, înseamnă că a fost de acord.