Amenințările judecătorilor au dat roade. Executivul a modificat OUG privind plata eșalonată a salariilor

ciolacu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Executivul a hotărât să elimine un articol din OUG ce propunea o plată eșalonată pe șapte ani a unor drepturi salariale ale magistraților români, în urma amenințărilor de protest ale judecătorilor. La data de 14 decembrie 2023, Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul București a votat pentru amânarea tuturor proceselor, cu excepția celor urgente, ca reacție la acest articol din OUG.

Executivul a modificat OUG privind plata eșalonată a drepturilor salariale ale magistraților români

Executivul a hotărât să elimine un articol din OUG ce propunea plata eșalonată a drepturilor salariale ale magistraților români pe șapte ani.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a avut o întâlnire oficială, joi, cu premierul României, Marcel Ciolacu. Cei doi au decis eliminarea articolului VIII din proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, având ca obiective consolidarea fiscală, combaterea evaziunii fiscale și modificarea unor acte normative. Astfel că, în decembrie 2023:

  • se va realiza plata diferențelor salariale pentru noiembrie 2023;
  • se va efectua plata tranșei pe anul 2023 pentru titlurile restante referitoare la drepturile salariale neachitate;
  • se vor asigura resursele financiare pentru plata integrală a drepturilor salariale reglementate, conform cadrului normativ în vigoare pentru anul 2024, pentru categoriile de personal din instanțele judecătorești și parchetele aferente și pentru personalul din cadrul Direcției Naționale de Probațiune;
  • se va realiza o analiză a opțiunilor legislative pentru asigurarea unui sistem de salarizare echitabil și previzibil în cadrul sistemului judiciar.
SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Avertismentul Tribunalului București

Tribunalul București a informat, joi, că proiectul de lege referitor la unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice încalcă independența sistemului judiciar deoarece neglijează hotărârile judecătorești privind plata unor restanțe salariale.

„Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, legal constituită în şedinţa din 14 decembrie 2023, la convocarea preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa unui număr de 197 judecători, a hotărât, în unanimitate, că art.VIII din proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, publicat de Ministerul Finanţelor, este de natură a încălca independenţa justiţiei din perspectiva componentei financiare şi de a afecta statutul constituţional al judecătorilor, nesocotind art.124, alin.3 şi art.133 alin.1 din Constituţia României, republicată, precum şi stabilitatea financiară şi statutul personalului auxiliar de specialitate, instituind o gravă atingere a dreptului de proprietate al creditorilor din sistemul judiciar, cu încălcarea art.44 din Constituţie şi art. I din Protocolul nr. 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, a transmis, joi, Tribunalul București.

Potrivit sursei citate anterior, această propunere de OUG creează o situație discriminatorie deoarece Executivul „ignoră în mod inacceptabil” consecințele hotărârilor judecătorești definitive, ce reprezintă fundamentul statului de drept, încălcând astfel principiul separației puterilor în stat.

În consecință, până când nu se vor aloca fondurile necesare pentru plata integrală a drepturilor salariale legal stabilite prin ordine administrative și hotărâri judecătorești definitive, Tribunalul București anunță o formă de protest, constând în amânarea tuturor proceselor începând de joi, 14 decembrie 2023, cu excepția cauzelor urgente, ci anume:

  • măsuri preventive;
  • cauzele prevăzute la articolul 138 din Codul de Procedură Penală;
  • perchezițiile domiciliare;
  • în materie civilă: ordonanțe președințiale privind minorii, măsura plasamentului de urgență, ordinele de protecție, răpirile internaționale de minori și suspendările provizorii de executare, inclusiv greva (acțiuni pentru constatarea nelegalității grevei și acțiuni pentru suspendarea grevei);.