Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România, PPC Energie, a obținut o primă victorie importantă în instanță. Tribunalul Sectorului 3 din București a decis anularea unei amenzi uriașe de 52 de milioane de lei aplicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Hotărârea instanței nu este definitivă, iar decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile.
Decizia instanței oferă o gură de aer pentru PPC Energie
PPC Energie, care a preluat operațiunile fostei Enel România, a fost sancționată de ANPC în septembrie 2023, în urma unui control detaliat. Judecătorii au admis plângerea companiei și au anulat procesul-verbal de constatare a contravenției, precum și sancțiunile aplicate.
„Admite plângerea contravenţională. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria ANPC nr. 1115251 din 15.09.2023 şi Decizia Comisiei nr. 16 din 18.10.2023 şi înlătură sancţiunile aplicate prin acestea. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 19.12.2024”, se precizează în motivarea instanței.
Motivele sancțiunii aplicate de ANPC
ANPC a aplicat această amendă record pe motiv că PPC Energie nu ar fi respectat prevederile legale privind facturarea energiei electrice.
Controlul efectuat în luna septembrie 2023 a scos la iveală mai multe nereguli privind modul de calcul al facturilor pentru consumatorii casnici.
„În urma acţiunii de control desfăşurate de ANPC, la jumătatea lunii septembrie, au fost constatate următoarele aspecte:
facturarea consumului lunar al energiei electrice din luna februarie 2023 nu s-a realizat conform legislaţiei în vigoare, la un preţ final al energiei electrice de maximum 0,68 de lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul lunar este cuprins între 93 kWh – 100 kWh, ci la un preţ final al energiei electrice mai mare de 0,80 de lei/kWh;
facturarea consumului lunar al energiei electrice în cursul anului 2023 nu se realizează conform legislaţiei în vigoare, pentru consumurile lunare cuprinse între 255,01 kWh şi 300 kWh, pentru care primii 255 kWh trebuie facturaţi la un preţ final al energiei electrice de maximum 0,80 de lei/kWh, TVA inclus, iar consumul care depăşeşte 255 kWh trebuie facturat la preţul de 1,30 de lei/kWh, TVA inclus”, au explicat reprezentanții ANPC la momentul respectiv.
De asemenea, ANPC a remarcat că facturarea pentru consumurile de energie cuprinse între 255,01 kWh și 300 kWh nu respecta legislația.
Primele 255 kWh trebuiau facturați la un preț final de maximum 0,80 de lei/kWh, TVA inclus, iar consumul care depășea această limită trebuia facturat la un preț de 1,30 de lei/kWh, TVA inclus.
Impactul asupra consumatorilor
n urma controlului desfășurat de ANPC, s-a constatat că aproximativ 44.000 de consumatori casnici au fost afectați de facturarea defectuoasă realizată de PPC Energie. Neregulile identificate au vizat aplicarea incorectă a reglementărilor privind plafonarea prețurilor la energie electrică.
Conform legislației în vigoare, consumatorii casnici care utilizează între 93 kWh și 100 kWh lunar ar trebui să beneficieze de un tarif plafonat, de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Totuși, verificările efectuate de ANPC au relevat că, în unele cazuri, facturile emise de companie indicau un tarif mai mare, de peste 0,80 lei/kWh.
Impactul acestor discrepanțe a fost semnificativ, generând nemulțumiri printre consumatori și ridicând întrebări cu privire la corectitudinea modului de calcul al facturilor. Reprezentanții ANPC au considerat că abaterile descoperite justifică sancțiunea de 52 de milioane de lei, o sumă fără precedent în sectorul furnizării de energie.
Reacția companiei PPC Energie
Reprezentanții PPC Energie au respins acuzațiile, susținând că au respectat legislația în vigoare, chiar dacă aceasta s-a schimbat frecvent în ultimii ani.
Potrivit companiei, sistemul de facturare a fost ajustat de peste 20 de ori în decurs de doi ani, pentru a se alinia reglementărilor mereu modificate.
„Cu regret constatăm că diverse instituții ale statului au interpretări diferite ale legislației și celorlalte prevederi aplicabile în domeniul energiei și nu ajung să coreleze activitățile lor, pentru a oferi claritate atât clienților, cât și companiilor din domeniu”, au declarat reprezentanții companiei elene.
PPC Energie pe piața din România
În data de 25 octombrie 2023, Grupul PPC a anunțat finalizarea tranzacției prin care a achiziționat participațiile deținute de către Grupul Enel în România, încheind cu succes prima sa extindere majoră pe piața externă. Finalizarea tranzacției a reprezentat un eveniment de referință pentru strategia de creștere a PPC, prin achiziționarea unui portofoliu semnificativ de proiecte regenerabile (deopotrivă finalizate și în curs de dezvoltare), dar și a operațiunilor de distribuție și furnizare a energiei electrice din România.
PPC Energie, care a preluat operațiunile fostei Enel România, este al doilea mare furnizor de energie din țară. Compania deservește peste 3,1 milioane de clienți, având o prezență semnificativă în sectorul energetic din România.