Mircea Drăghici își va executa în continuare sentința

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, își execută, în prezent, sentința pentru deturnarea subvenţiilor primite de partid. Mai precis, el a fost găsit vinovat pentru delapidare şi folosirea, în alte scopuri, a subvenţiilor primite de către PSD din fonduri publice.

În urma condamnării definitive, Drăghici a folosit toate căile legale pentru a ataca decizia. El a făcut un recurs în casaţie şi contestaţia în anulare.

După condamnarea sa definitivă, fostul trezorier PSD a apelat la căi extraordinare de atac pentru a ieși din închisoare. Mai precis, a apelat la recursul în casaţie şi contestaţia în anulare.

Pe data de 22 noiembrie 2021, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins contestația în anulare ca fiind inadmisibilă. În luna ianuarie 2022, magistrații instanței supreme au respins și recursul în casație formulat de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe. Astfel, a fost consolidată hotărârea ce îl condamnă la închisoare.

Cu toate acestea, acuzatul nu și-a pierdut speranța. În luna iulie 2023, el a depus o cerere de revizuire a hotărârii penale din 15 octombrie 2020, emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu toate acestea, săptămâna trecută, cererea sa a fost respinsă din nou. Completul de judecători a inclus-o pe judecătoarea Francisca Vasile.

„Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul Drăghici Mircea Gheorghe împotriva sentinței penale nr. 414 din 15 octombrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație şi Justiție, Secţia penală, în dosarul nr. 1983/1/2019. Obligă revizuentul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 octombrie 2023”, se arată în decizie, citată de justnews.ro.

Trezorierul a folosit banii partidului pentru a-și cumpăra casă

În iulie 2019, Drăghici a fost trimis în judecată de către DNA. La acea vreme, el era acuzat că, în perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, ar fi folosit 380.000 euro din banii partidului. Mai precis, era vorba despre subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă. Cu această sumă, el și-a cumpărat un imobil în Pipera. De fapt, a acoperit doar 2/3 din valoarea imobilului.

Plata din subvenții a sumei respective a fost mascată prin semnarea unui contract de închiriere. El sugera că acei bani urmau să fie achitați de partid sub forma unei chirii, în loc să fie direcționați în beneficiul trezorierului.

„În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani, valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni”, preciza DNA.