CCR a decis clar e trebuie să-i spună angajatorul salariatului
Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, o excepție de neconstituționalitate din Ordonanța de Urgență 37/2021, care viza modificarea și completarea Legii 53/2003 – Codul Muncii. În motivarea deciziei CCR, se precizează că „angajații microîntreprinderilor au fost lipsiți, în mod nejustificat și discriminatoriu, atât de dreptul de a fi informați cu privire la atribuțiile înscrise în fișa postului, cât și de dreptul de a fi consultați la întocmirea regulamentului intern, ceea ce contravine drepturilor fundamentale la măsuri de protecție socială a muncii„, lucru garantat în Legea fundamentală.
„În esenţă, Curtea a constatat că, urmare a modificărilor legislative aduse Codului Muncii prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.37/2021 – act normativ în prezent abrogat prin Legea nr.275/2022 privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii -, angajaţii microîntreprinderilor au fost lipsiţi, în mod nejustificat şi discriminatoriu, atât de dreptul de a fi informaţi cu privire la atribuţiile înscrise în fişa postului, cât şi de dreptul de a fi consultaţi la întocmirea regulamentului intern, ceea ce contravine drepturilor fundamentale la măsuri de protecţie socială a muncii, garantate de art.41 alin.(2) din Constituţie”, arată comunicatul de presă al CCR.
Schimbări pentru regimul de taxare al microîntreprinderilor
Regimul de taxare preferențial pentru microîntreprinderi pare că are zilele numărate, în condițiile în care Comisia Europeană cere României reducerea substanțială a plafonului de încadrare ca microîntreprindere, de la 500.000 de euro în prezent.
Jalonul 206 din PNRR impune intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Fiscal, reducând treptat domeniul de aplicare a regimului fiscal special pentru microîntreprinderi.
Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape este în prezent evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată din PNRR pentru România.
Ministrul Finanțelor și premierul au spus că nu sunt de acord cu această scădere și că vor negocia cu reprezentanții Comisiei Europene, în contextul în care deja au fost introduse măsuri fiscale mai împovărătoare pentru microîntreprinderi.
Guvernul a introdus deja o taxare mai mare, de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri între 60.000 și 500.000 de euro și, în plus, a stabilit că pragul de încadrare în acest regim se stabilește pentru toate întreprinderile legate. Printr-un nou proiect de OUG adoptat pe 28 martie (al treilea din ultimele șase luni pentru micii antreprenori), MFP a adus unele clarificări referitoare la ce înseamnă întreprinderi legate. Astfel, cei care au peste 25% în mai multe firme, iar afacerile acestora depășesc afaceri de 500.000 de euro, vor trece cu toate firmele la impozitul pe profit (16%).