Răsturnare totală de situație în dosarul Ferma Dacilor

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Judecătoria Ploiești a decis, luni, că patronul complexului turistic Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, va fi cercetat sub control judiciar. În acest fel, Dinicu nu va mai fi supus arestului la domiciliu. Magistrații au respins propunerea procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu în cazul lui Cornel Dinicu. Magistrații au impus înlocuirea acestei măsuri preventive cu controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia nu este definitivă.

La începutul lunii ianuarie, Cornel Dinicu a fost reținut în custodie preventivă. Patronul de la Ferma Dacilor a fost acuzat de distrugere din culpă care a condus la un dezastru. Din data de 1 februarie, el se află în detenție la domiciliu.

Un incendiu devastator, care a provocat opt decese, inclusiv trei copii, a avut loc în dimineața zilei de 26 decembrie 2023, la Ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova.

Cornel Dinicu, Vitomir Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie sunt acuzați de distrugere din culpă

Administratorii complexului turistic – Cornel Dinicu, Vitomir Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie – sunt acuzați de distrugere din culpă. Acuzațiile au fost făcute după dezastru. Potrivit anchetatorilor, construcția principală a clădirii a fost realizată în regie proprie. Proprietarul nu a obținut avizele și autorizația de construire corespunzătoare. Iar demersurile și măsurile întreprinse pentru „intrarea în legalitate” au fost efectuate încălcând prevederile legale. Construcția includea un restaurant, o bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă

„De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, HGR nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu. Situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26 decembrie 2023, în jurul orei 05,45, a unui incendiu (…), sursa probabilă a incendiului fiind ‘efectul termic al curentului electric”, preciza anterior Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Conform informațiilor furnizate de sursa menționată, societatea comercială era conectată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în temeiul unui contract încheiat în 2014. Contractul era destinat unui consumator non-casnic tip persoană fizică. Cu denumirea „pompă de apă”, având o putere de 8 kW. Totuși, această putere era insuficientă pentru a susține consumul electric al unei pensiuni.