Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a cerut eliberarea condiționată, însă instanța i-a respins cererea. Decizia magistraților nu este una definitivă, fostul primar putând face o altă cerere peste nouă luni.
Cererea lui Radu Mazăre a fost respinsă
Judecătoria Sectorului 4 a respins, miercuri, cererea lui Radu Mazăre de eliberare condiționată, însă hotărârea magistraților nu este finală.
Dacă decizia nu va fi modificată în instanța superioară, Radu Mazăre poate depune o nouă cerere de eliberare condiționată peste nouă luni.
“În baza art. 587 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 59 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 alin. (1) C.pen. respinge cererea de eliberare condiţionată formulată de petentul-condamnat Mazăre Radu Ştefan, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti-Jilava, ca neîntemeiată. În temeiul art. 587 alin. (2) din C.proc.pen., fixează termen de reiterare de 9 luni, care va curge de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe, după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită”, se arată în minuta instanţei.
Decizia Judecătoriei Sectorului 4 poate fi contestată în decurs de trei zile de la comunicare și nu este definitivă.
De ce este închis Radu Mazăre?
Radu Mazăre are de ispășit o condamnare la închisoare de 9 ani, care reprezintă suma a două pedepse definitive primite anterior. Prima condamnare este de nouă ani în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, iar cealaltă este de cinci ani în dosarul Polaris.
Radu Mazăre a fost adus în fața justiției în dosarul Polaris la data de 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracțiuni:
- luare de mită
- abuz în serviciu cu obținerea unui folos necuvenit
- și conflict de interese
Conform rechizitoriului procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Radu Mazăre a primit suma de opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor companii în schimbul facilitării emiterii unor documente. Banii au fost oferiți și pentru a favoriza câștigarea unor licitații sau încheierea unor contracte.
Radu Mazăre a primit o condamnare la cinci ani de închisoare în acest dosar. Hotărârea a fost pronunțată la data de 3 februarie 2022.
Condamnare definitivă la 9 ani de închisoare
În februarie 2019, Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a primit o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale. El a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu în formă continuată și pentru constituirea unui grup infracțional organizat, împreună cu alți 31 de inculpați.
Grupul includea:
- funcționari publici
- oameni de afaceri
- notari
- și evaluatori
De asemenea, prin Decizia nr. 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a dispus anularea totală sau parțială a mai multor dispoziții emise conform Legii nr. 10/2001.
În plus, s-a stabilit prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor acordate în compensare.