Eşec în instanţă pentru ANAF!
Fiscul, obligat de Instanţa Supremă să plătească 1,5 milioane de euro
Mai exact, echipa de litigii fiscale a firmei de avocatură RTPR a obţinut o victorie definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), prin care ANAF este obligat să restituie unui producător internațional de echipamente auto suma de 1,5 milioane de euro.
Speța a fost una deosebit de interesantă, privind cel puțin din perspectiva diferitelor tipuri de impozite și taxe analizate în raporturile deduse judecății – impozit pe profit, redevențe, impozitul aferent nerezidenților, TVA.
Un dosar de o complexitate sporită
Complexitatea reală a dosarului a rezultat însă din necesitatea de a clarifica implicațiile fiscale ale unor concepte juridice specifice altor ramuri de drept, cum ar fi know how-ul, transferul de întreprindere, efectele cesiunii de creanță.
Totodată, a fost necesară tranșarea unor aspecte controversate și de actualitate din materia dreptului fiscal, precum modalitatea de întocmire a dosarului prețurilor de transfer, marcată de un profund caracter tehnic și de o doză semnificativă de subiectivitate.
Nu în ultimul rând, trebuie menționată prezența elementului transfrontalier, deoarece în speță au fost analizate operațiuni ce au avut loc în mai multe jurisdicții, și nu doar în România, cum ar fi: Franța, Germania, Olanda.
Echipa de avocați din cadrul RTPR implicată în gestionarea proiectului a fost formată din Alexandru Stănoiu (Counsel), Ana Popa (Nedelcu) (Managing Associate) și Petruș Partene (Associate).
„Această victorie se înscrie într-o serie de succese importante a echipei de litigii fiscale din cadrul RTPR, care s-a ridicat la înălțimea așteptărilor clientului într-un caz de o deosebită complexitate chiar și pentru profesioniștii în fiscalitate, datorită multitudinii de arii fiscale de impact – prețuri de transfer, TVA, redevențe, etc.
Este încă o dovadă a faptului că munca susținută, spiritul de echipă și dăruirea, îmbinate cu experiența și priceperea produc rezultate excelente atât pentru client, cât și o mare satisfacție pentru noi ca avocați”, afirmă Alexandru Stănoiu.
„Suntem deosebit de încântați de soluția favorabilă obținută pentru clientul nostru în acest litigiu fiscal extrem de interesant, care a îmbinat atât aspecte specifice dreptului fiscal cât și aspecte din materia dreptului proprietății intelectuale, precum noțiunea de know-how și implicațiile unui transfer de know-how”, a declarat Ana Popa.