Nicio moaşă nu mai profesează în prezent în sistemul de sănătate din Alba, după ce ultimele două s-au pensionat nu demult, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele filialei Alba a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), Graţiela Indreica.
„Nu avem moaşe la nivelul judeţului Alba. Ultimele două s-au pensionat”, a afirmat Graţiela Indreica.
Ea a explicat că până în anii 80, pregătirea moaşelor se făcea prin intermediul şcolii tehnice sanitare. „Atunci era specialitate de moaşe din start”, a menţionat Indreica.
Aceasta a precizat că pregătirea moaşelor a reînceput efectiv din anii 2000, dar numai prin studii universitare. „Majoritatea (moaşelor absolvente de facultate – n.r.) rămân în centrele medicale mari sau în reţeaua privată”, a explicat preşedintele filialei Alba a OAMGMAMR.
Facultăţile respective funcţionează în Bucureşti, Craiova şi Galaţi, iar durata programului de educaţie este de 4 ani.
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Asociaţiei Moaşelor din România, moaşa are o sarcină importantă în educaţia pentru sănătate, nu numai pentru femeie, ci şi pentru familie şi comunitate.
„Acest lucru ar trebui să implice educaţie prenatală, de îngrijire a mamei şi nou-născutului şi se poate extinde la sănătatea femeii, sănătatea sexuală sau reproductivă”, menţionează sursa citată.
Potrivit site-ului menţionat, moaşa este recunoscută „ca un profesionist responsabil care lucrează în parteneriat cu femeile pentru a le da sprijinul necesar, îngrijire şi sfaturi în timpul sarcinii şi perioada de după naştere, pentru a efectua naşteri pe propria răspundere şi pentru a oferi îngrijiri nou-născutului sănătos”. Aceasta include măsuri preventive de îngrijire, promovarea naşterii normale, detectarea complicaţiilor la mamă şi copil, accesarea de asistenţă medicală sau de alte forme de asistenţă adecvată şi efectuarea unor măsuri de urgenţă, mai precizează Asociaţia Moaşelor din România.
SURSA: Agerpres