Președintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly (UDMR), vrea ca purtarea măștii să fie facultativă în clasele primare, în județele care sunt în „scenariul verde”, argumentând că masca dăunează sănătății copiilor mici și îngreunează actul educațional. Șeful CJ a solicitat convocarea comitetului pentru situații de urgență, luni, în care va propune adoptarea unui document, obținut de G4Media.ro, cu propunerea de modificare a ordinului miniștrilor Tătaru și Anisie.

Propunerea va ajunge pe masa lui Tătaru și Anisie

„Pentru ziua de luni am propus convocarea Comitetului Județean pentru Coordonare si Conducere al Intervenției (CJCCI) Harghita, astfel încât să avem o decizie comună pentru susținerea propunerii de modificare a ordinului comun referitor la purtarea măștii în grădinițe și în clasele I-IV să fie facultativă în județele cu scenariu verde”, a anunțat sâmbătă Borboly Csaba.

Într-un mesaj postat pe Facebook, președintele Consiliului Județean Harghita spune că demersul vine după problemele semnalate de medici, părinți și învățători.

„Dorim ca purtarea măștii în județele unde este scenariu verde și în localitățile unde nu sunt probleme, pentru copiii mici, până la 11 ani, purtarea măștii să fie facultativă. Sunt foarte multe îmbolnăviri, foarte multe probleme semnalate de medici, părinți, învățători și educatori. (…) Chiar și OMS propune ca masca să fie obligatorie numai peste 12 ani”, susține șeful CJ Harghita.

El afirmă că există studii că masca poate dăuna sănătății copiilor mici. Borboly Csaba va propune în comitetul județean pentru situații de urgență aprobarea unei scrisori care să fie trimisă miniștrilor Sănătății și Educației, în care să fie solicitată modificarea ordinului prin care a fost impusă masca în școli sau să fie lăsată la latitudinea județelor această măsură.

Proiectul, discutat în comitetul județean înainte de a ajunge la ministere

Potrivit documentului obținut de G4Media.ro, propunerea care va fi discutată în comitetul județean pentru a fi înaintată ministerelor este ca ordinul să fie modificat astfel:

„În cazul învățământului primar (inclusiv clasele pregătitoare) purtarea măștii nu este obligatorie în cazul elevilor din județele/localitățile unde se aplică scenariul 1 (verde) și este obligatorie doar în cazul elevilor din județele/localitățile unde se aplică scenariul 2 (galben).”

„În cazul învățământului primar (inclusiv clasele pregătitoare) purtarea măștii nu este obligatorie în cazul elevilor din județele/localitățile unde se aplică scenariul 1 (verde) și este obligatorie doar în cazul elevilor din județele/localitățile unde se aplică scenariul 2 (galben)”

Potrivit documentului obținut de G4Media.ro, argumentele în susținerea acestei propuneri sunt următoarele:

  • în multe țări europene masca nu este obligatorie în scoli, în sălile de clase.
  • dovezile privind beneficiile și daunele provocate copiilor, care poartă măști pentru a atenua transmiterea COVID-19 și a altor coronavirusuri sunt limitate.
  • unele studii ar fi arătat că utilizarea măștii este mai eficientă în clasele superiore, decât în clasele elementare, iar copiii cu vârstă între 5-11 ani sunt mai puțin protejați prin utilizarea măștii decât adulții, deoarece aceasta nu se potrivește perfect.
  • nu ar fi fost demonstrată eficacitatea purtării măștii la copii și ar fi studii care ar arăta că purtatul măștii pe termen lung afectează irigarea creierului și organelor cu oxigen.
  • ar fi riscuri serioase ca obligativitatea purtării măștii să afecteze psihicul copiilor, pentru că o pot interpreta ca pe o limitare