Turismul a înflorit în Hunedoara
Conform datelor centralizate de Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, peste două milioane de persoane au vizitat principalele atracții turistice din județul Hunedoara anul trecut.
Printre acestea, Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor Hunedoara și Parcul Giardini din Zoe din localitatea Banpotoc au reușit să atragă aproape un milion de turiști în perioada respectivă.
Potrivit unui studiu realizat de experții de la DGAMPT Hunedoara, entitate subordonată Consiliului Județean, Mănăstirea Prislop a fost frecventată de peste 500.000 de persoane anul trecut.
Castelul Corvinilor a înregistrat un număr de 392.000 de vizitatori.
Grădinile aristocratice din Boholt au atras atenția a 100.000 de turiști.
Directorul general al DGAMPT Hunedoara, Radu Barb, a afirmat că s-a considerat necesară realizarea periodică a unor cercetări de marketing, primare și secundare. Acestea vor fi puse la dispoziția tuturor celor implicați în activitatea de turism.
Astfel, prin intermediul Departamentului de Promovare și Dezvoltare Turism, ei au reușit să stabilească contact direct cu majoritatea celor implicați în turism, inclusiv administratorii unităților de cazare și ai obiectivelor turistice.
În plus, au putut să întocmească două baze de date, una cu numărul de vizitatori și cealaltă cu numărul de înnoptări în județul Hunedoara.
„Am considerat că este necesară derularea periodică a unor cercetări de marketing, primare şi secundare, care să fie puse la dispoziţia tuturor celor implicaţi în activitatea de turism. Astfel că, prin Departamentul de Promovare şi Dezvoltare Turism, am reuşit să luăm legătura directă cu majoritatea celor implicaţi în turism, cu administratorii unităţilor de cazare şi cu administratorii obiectivelor turistice, şi astfel am reuşit să alcătuim două baze de date, prima cu numărul de vizitatori, iar cea de-a doua cu numărul de înnoptări în judeţul Hunedoara”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul general al DGAMPT Hunedoara, Radu Barb.
Ce obiective se mai înscriu pe listă?
Radu Barb spune că lista este completată de:
- cetatea dacică Sarmizegetusa Regia
- Băile Daco-Romane Geoagiu Băi
- Rezervaţia de Zimbri Slivuţ-Haţeg
- cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa
- Parcul Naţional Retezat
- Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului
Radu Barb a subliniat că este demn de remarcat faptul că în primele 20 de poziții ale clasamentului se regăsesc și investitori privați în turism, precum Dinosaur World Transylvania sau Arsenal Park Orăștie.
Asta arată interesul pentru potențialul turistic al județului.
El mai spune că strategia de dezvoltare a județului Hunedoara începe să ofere rezultatele așteptate. Strategia a fost elaborată de Consiliul Județean și partenerii săi.
„Ceea ce este demn de semnalat este faptul că în primele 20 de poziţii ale clasamentului se numără şi investitori privaţi în turism, cum ar Dinosaur World Transylvania sau Arsenal Park Orăştie, ceea ce arată interesul faţă de potenţialul turistic al judeţului. Acest lucru demonstrează că strategia de dezvoltare a judeţului Hunedoara, pusă la punct de Consiliul Judeţean şi partenerii acestuia oferă acum roadele aşteptate”, a precizat Radu Barb.
Peste 600.000 de înnoptări
În 2023, în unitățile de cazare din județ s-au înregistrat 680.000 de înnoptări. Cele mai multe au fost înregistrate în stațiunea Geoagiu Băi.
Clasamentul a fost urmat de stațiunea Straja și pensiunile din Țara Hațegului.
„Numărul de înnoptări este foarte important pentru că turistul vine şi achită costurile aferente acestora, dar şi consumă în perioada în care rămâne la o unitate de cazare, ceea ce este un aspect important pentru definirea unei strategii viitoare în domeniu. Cred că anul viitor vom sta cu mult mai bine decât acum”, a arătat directorul general al DGAMPT Hunedoara.
Instituția va menține eforturile de promovare a obiectivelor turistice din județul Hunedoara. Va participa la expoziții și târguri specializate.
De asemenea, va folosi aplicațiile dedicate celor pasionați de călătorii, care sunt deja disponibile online.
În prezent, Consiliul Județean Hunedoara administrează cele cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei. Aici intră și fosta capitală Sarmizegetusa Regia. În plus, CJ administrează și cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ea a fost capitala Daciei Romane. Aceasta este administrată de CJ prin intermediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.
Pe lista de cetăți dacice administrate de CJ se mai află și Panteonul Moților de la Țebea. Nu au fost uitate nici casele memoriale.
Pentru fiecare dintre aceste obiective, au fost stabilite strategii de promovare.