Județul Ilfov – buget mic, investiții mari. Interviu cu Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov

Consiliul Județean Ilfov a aprobat, la finalul lunii ianuarie, bugetul pentru 2023, în valoare totală de 415.702.598 de lei, și l-a majorat pe 30 martie la 544.318.286 lei, după ce două proiecte importante de investiții au obținut finanțare prin PNRR.

Prin comparație, un sector din Capitală are buget și de cinci ori mai mare. Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, a oferit un interviu pentru Capital, în care a explicat cum sunt prioritizate sumele, ce investiții se vor face anul acesta și ce proiecte din fonduri europene vor fi realizate în Ilfov.

Reporter: Ce buget total are Consiliul Județean Ilfov pentru anul în curs și cum reușiți să-l gestionați pentru a face și investițiile pe care vi le propuneți?

Ștefan Rădulescu: Bugetul din Ilfov este destul de mic, dacă ne gândim la dinamica pe care o are județul.

În ultimii 10 ani, în Ilfov s-au mutat oficial încă 154.000 de persoane, iar în prezent avem 540.000 de locuitori. Odată cu această transformare puternică a județului, avem nevoie să adaptăm și serviciile oferite, în toate domeniile, de la infrastructură rutieră și de utilități, la serviciile de sănătate, educație, mediu, ș.a.m.d. Da, bugetul este mic, dar avem la Consiliul Județean Ilfov oameni pregătiți, profesioniști, care scriu proiecte bune, pentru care obținem sume importante din fonduri europene și guvernamentale. 

Reporter: Ce procent din bugetul total al județului Ilfov reprezintă fondurile nerambursabile de anul acesta?

Ștefan Rădulescu: Dacă ne uităm la momentul aprobării bugetului, fondurile nerambursabile reprezentau 23,4% din total. Însă între timp am primit vești bune cu privire la alte proiecte de investiții care sunt eligibile pentru finanțare. De exemplu, a fost aprobată finanțarea și vom construi un spital nou, de la zero, la Buftea, în locul celui actual. Unul modern, cu săli de operații și aparatură medicală de ultimă generație, în care vor putea fi tratate mai multe categorii de afecțiuni decât în prezent. Valoarea totală a proiectului este de 100 de milioane de euro, adică iată, mai mult decât bugetul județului Ilfov pentru anul 2023.

Reporter: Din cele 415 milioane de lei, unde merg cei mai mulți bani?

Ștefan Rădulescu: Cei mai mulți bani merg la capitolul Transporturi, peste 130 de milioane de lei. Sunt în derulare multe proiecte de infrastructură rutieră, reabilitare și modernizare de drumuri, sensuri giratorii, avem poduri pe care le reconstruim, pasaje, trotuare, parcări, stații de autobuz, sisteme de scurgere a apelor pluviale și multe alte investiții. Ne dorim să oferim siguranță pe drumurile și străzile din Ilfov, atât pentru cei care merg cu mașina, cât și pentru bicicliști și pietoni. 

Reporter: Care este cea mai mare provocare în ceea ce privește infrastructura din Ilfov?

Ștefan Rădulescu: În Ilfov s-au construit multe cartiere rezidențiale și sunt și alte proiecte în derulare. Pentru toți acești oameni care aleg să se mute în Ilfov trebuie asigurate mobilitatea, siguranța rutieră, infrastructura de utilități publice de apă, canalizare, gaze și lumină. Oamenii vor să stea în zone liniștite, la curte în cele mai multe cazuri, departe de aglomerația urbană, dar vor să aibă și acces ușor în București, spre exemplu. De multe ori, însă, ritmul în care se realizează construcțiile este mult mai rapid decât posibilitatea de extindere a rețelelor publice. 

De asemenea, 120 de milioane de lei sunt alocate pentru capitolul Autorități executive. Cea mai mare parte din această sumă merge la asocierile cu localitățile din Ilfov, pentru proiecte sociale și pentru bursele acordate elevilor. Nu trebuie uitate nici proiectele de investiții care sunt în derulare în domeniul Sănătății și cel al Asistenței sociale, pentru care au fost alocate sume importante de bani. Sigur, și pentru acestea avem și alte surse de finanțare.

Reporter: Despre ce alte surse de finanțare vorbiți și ce alte proiecte aveți în desfășurare cu finanțare europeană?

Ștefan Rădulescu: Pentru Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, în afară de proiectul prin care vom construi o unitate medicală modernă nouă, iar pe cealaltă veche o demolăm la final, avem și alte investiții. Recent, a fost aprobată finanțarea prin PNRR achiziției de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. În același timp, avem în derulare cel mai mare proiect de extindere și modernizare a rețelelor de apă și canalizare, în valoare de 420 de milioane de euro, prin POIM, pentru lucrări care se desfășoară în 20 de localități, prin operatorul regional Apă Canal Ilfov. Programul a fost extins pentru alte trei localități ilfovene, cu încă 100 de milioane de euro. Este cea mai mare investiție în Ilfov din fonduri nerambursabile. 

Reporter: Se discută tot mai mult în ultimele luni despre fondurile din PNRR. Ce alte proiecte mai aveți care să fie finanțate din această sursă?

Ștefan Rădulescu: Consiliul Județean Ilfov și alți 13 parteneri – unități de învățământ, UAT-uri, operatori economici – depun cerere de finanțare prin PNRR pentru construirea unui campus integrat și susținerea învățământului dual din regiunea metropolitană. În cadrul proiectului, care are valoarea de 21 milioane de euro, urmează să fie dotat un laborator la Liceul Tehnologic ,,Pamfil Șeicaru” din Ciorogârla și vor fi asigurate bursele elevilor.

A fost aprobată cererea de finanțare în valoare de 17 milioane de lei din PNRR pentru proiectul Consiliului Județean Ilfov prin care 152 de stații de transport în comun urmează să fie dotate cu echipamente digitale pentru informarea călătorilor în timp real. De asemenea, proiectul de realizare a unor centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar a obținut finanțare tot din PNRR – 14 milioane de lei. Tot din PNRR vor fi construiți 24 de km noi de piste pentru bicicliști, iar ruta ilfoveană va continua și îl alte trei județe, până pe litoral. 

Mai putem discuta și despre Programul Regional București-Ilfov 2021-2027, care are un buget de 1,4 mld. de euro. Acestă sumă este de trei ori mai mare decât a avut la dispoziție regiunea în perioada anterioară. Iar din Programul Operațional Regional 2014-2020 sunt încă în derulare proiecte de reabilitare a mănăstirilor Căldărușani și Sitaru, monumente istorice. 

Reporter: În încheiere, vă rog să-mi spuneți care sunt așteptările Consiliului Județean Ilfov, având în vedere numărul de proiecte de investiții pe care ni le-ați prezentat și sumele pe care le atrageți din alte surse de finanțare?

Ștefan Rădulescu: Obiectivele mele, ale președintelui Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, ale instituției pe care o reprezint sunt să le oferim oamenilor o viață mai bună, liniștită și în siguranță, în Ilfov. Investim în toate domeniile pentru a le asigura accesul la educație de calitate, la servicii medicale de nivel european, utilități, un mediu mai curat, acces facil pe piața muncii pentru tinerii absolvenți, deplasarea mai rapidă în regiunea metropolitană și în condiții de siguranță, precum și multe alte facilități de care au nevoie pentru o viață așa cum își dorește fiecare. Prin tot ce facem, vrem să le arătăm că se poate, chiar și dacă bugetul crește mai lent decât numărul populației.

Ștefan Rădulescu este vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov ales în mandatul 2020-2024. Face politică de la 18 ani, perioadă în care a activat în domeniul administrației publice locale, și este prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal filiala Ilfov, unde face echipă cu Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.