Un nou scandal legat de carantinare! INSP s-a opus autorităților sanitare din Brașov, care intenționau să ridice carantina într-o localitate de județ.
După interminabilele controverse din județul Timiș, cu privire la carantinarea zonală a unor localități, inclusiv a municipilui Timișoara, Brașovul este al doilea județ care intră în conflict cu autoritățile sanitare centrale.
Un nou scandal legat de carantinare! Comuna Sânpetru, mărul discordiei
Autorităţile din Braşov au vrut să ridice carantina în comuna Sânpetru, unde incidenţa este de 6,63, dar Institutul Naţional de Sănătate Publică nu a avizat propunerea, astfel că măsura carantinării a fost prelungită cu 7 zile.
”Având în vedere faptul că, prin Adresa nr. 5262/31.03.2021, Institutul Naţional de Sănătate Publică nu a avizat propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Braşov de ridicare a carantinei zonale instituite în unitatea administrativ-teritorială Sânpetru, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a adoptat hotărârea de a solicita Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea Ordinului Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind prelungirea măsurii de carantină zonală pentru Comuna Sânpetru, pe o perioadă de 7 zile, începând cu data de 01.04.2021, orele 22:00”, a transmis, joi seară, Prefectura Braşov.
Reguli speciale pentru Paștele catolic
Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus în localitatea Sânpetru este de 6,63 la mie, a precizat sursa citată, conform news.ro.
În consecință, și în următoarele 7 zile (cel puțin), la Sânpetru trebuie respectate aceleași reguli ca în prima perioadă de carantină.
Totuși, în noaptea 3-4 aprilie, când catolicii sărbătoresc Paștele va fi permisă circulația persoanelor între orele 20.00 – 02.00 fără declarației pe proprie răspundere.
În ceea ce privește funcționarea magazinelor, acestea vor fi deschise numai până la ora 18.00, cu excepția farmaciilor și benzinăriilor, care putea avea program non-stop. După ora 18.00 este permisă livrarea la domiciliu.
Localitatea Sânpetru este situată la poalele dealului Lempeș (704 m) și face parte din regiunea istorică Țara Bârsei.
Localitatea este atestată documentar din 1240, cu numele Mons Sancti Petri. A fost înființată însă mai devreme, în timpul stăpânirii Ordinului cavalerilor teutoni, și anume de ”grupul celor o sută” de prejmereni.