Fondurile europene vor permite finanţarea investiţiilor în lucrări de infrastructură precum drumuri sau reţele de alimentare cu apă şi canalizare. Autorităţile locale încep să apeleze la obligaţiuni pentru a finanţa proiectele. Consiliul Judeţean Timiş va lansa o emisiune de obligaţiuni pe piaţa de capital, în valoare de maximum 100 de milioane de lei, cu o maturitate de 17 ani. Consiliul Judeţean Timiş a anunţat vinerea trecută, semnarea unui acord de împrumut cu
Fondurile europene vor permite finanţarea investiţiilor în lucrări de infrastructură precum drumuri sau reţele de alimentare cu apă şi canalizare. Autorităţile locale încep să apeleze la obligaţiuni pentru a finanţa proiectele.
Consiliul Judeţean Timiş va lansa o emisiune de obligaţiuni pe piaţa de capital, în valoare de maximum 100 de milioane de lei, cu o maturitate de 17 ani. Consiliul Judeţean Timiş a anunţat vinerea trecută, semnarea unui acord de împrumut cu BRD – Groupe Société Générale şi BRD Securities, format dintr-o linie de credit revolving, care va fi înlocuit de emisiunea de obligaţiuni.
Dobânda va fi variabilă, calculată în funcţie de cotaţiile Robor, la care se va adăuga o marjă. Vinerea trecută, Robor la şase luni era de 11,11%. După adoptarea euro, care ar trebui să aibă loc în intervalul 2012-2014, deci înainte de termenul de scadenţă a obligaţiunilor, dobânda Robor va fi înlocuită cu Euribor pe şase luni. Aceasta a fost, în medie, de 4,35% în februarie 2008.
Firma VMB Partners a fost cea care a structurat produsul, în calitate de consilier financiar al consiliului judeţean. Aceasta s-a ocupat şi de evaluarea ofertelor, cea a BRD dovedindu-se cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Au mai depus oferte şi alte două consorţii: Dexia Kommunalkredit-BT Securities şi Raiffeisen Bank-RCI.
Banii vor fi utilizaţi pentru reabilitarea a două drumuri judeţene, a centurii oraşului Buziaş, dezvoltarea zonei industriale Săcălaz şi alte investiţii, care vizează dezvoltarea infrastructurii. Obligaţiunile vor prezenta interes atât pentru fondurile din sistemul de pensii private din România, cât şi pentru alţi investitori şi fonduri de investiţii, consideră Valentin Miron, director general – VMB Partners.
Rolul împrumutului de tip revolving este să ofere lichidităţi până la lansarea obligaţiunilor. Nu se vor plăti dobânzi decât pentru sumele utilizate.
„Acest tip de mecanism financiar a fost elaborat şi implementat cu succes de către compania noastră şi în cazul altor autorităţi publice locale, care au solicitat asistenţă profesionistă în obţinerea resurselor necesare dezvoltării. Printre acestea se numără primăriile municipiilor Alba Iulia, Bacău, Iaşi, Târgu-Mureş, Timişoara, Orăştie, Zalău şi a oraşului Predeal“, susţine Miron.
VMB a asigurat, până în acest moment, asistenţa pentru peste 40 de finanţări şi refinanţări prin emisiuni de obligaţiuni municipale şi credite.
«Prin acest tip de împrumut se va distribui şi minimiza efortul financiar al judeţului.»
Constantin Ostaficiuc, preşedinte Consiliul Judeţean Timiş
Capital – Editia nr.13, data 2 aprilie 2008