Engie SA, fostul GDF Suez, nu se mai concentrează pe combustibilii fosili, cei mai expuşi la scăderea preţurilor, ci spre energia regenerabilă şi servicii, care oferă venituri mai predictibile. ”Perseverenţă, fermitate, încredere în ceea ce faci, asumarea responsabilităţii pentru propria ta viaţă, dar şi a oamenilor cu care lucrezi”, astfel şi-a prezentat activitatea Judith Hartmann, de la etajul 35 al sediului central din Paris, situat în cartierul de afaceri La Defense.

Engie, care luna trecută a anunţat reducerea costurile cu un miliard de euro până în 2018 şi vânzarea unor active de 5,5 miliarde de euro în SUA şi Asia, îşi va reduce şi expunerea la explorările de ţiţei şi gaze, când preţurile materiilor prime se vor redresa, a explicat Hartmann, care a preluat funcţia de director financiar în urmă cu un an, după ce a deţinut aceeaşi poziţie la grupul media german Bertelsmann SE.

”Când sectorul energiei se confruntă cu dificultăţi, sunt convinsă că atunci când eşti director general ai mai multe oportunităţi să adopţi decizii importante. Încă există o mulţime de oportunităţi pentru noi în vederea creşterii”, a dat asigurări Hartmann, care a lucrat în şapte state, inclusiv în Brazilia şi SUA, în cei 12 ani în care a lucrat pentru grupul american General Electric.

Deşi directorul financiar al Engie a exclus preluarea unei participaţii în Electricite de France (EDF) pentru a construi reactoare nucleare în Marea Britanie, Engie trebuie să adopte decizii privind propriile proiecte nucleare din Regatul Unit şi din Turcia. Oportunităţi sunt şi în Brazilia, chiar dacă ţara se confruntă cu o înrăutăţire a crizei politice şi financiare, susţine Hartmann, care este licenţiată în economie la Universitatea din Viena.

”Declinul economiei nu înseamnă că nu va mai creşte consumul de electricitate”, a declarat oficialul Engie, adăugând că firma ar putea investi în infrastructura energetică din acest stat, posibil împreună cu firme partenere. Hartmann, care vorbeşte spaniolă şi 'puţină' italiană şi portugheză, pe lângă franceză, engleză şi germană, avertizează că o potenţială ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) ar reprezenta 'o pierdere', deşi nu ar afecta direct Engie. ”Finanţarea noastră se face local, nu cred că ar fi ceva grav pentru noi, dacă nu ar fi potenţialul impact asupra economiei europene”, a adăugat Hartmann.

Luna trecută, Engie a raportat pierderi nete de 4,6 miliarde euro în 2015, faţă de un profit net de 2,4 miliarde euro în 2014, după ce a fost nevoită să deprecieze valoarea activelor sale cu 8,7 miliarde euro. În aceste condiţii, Engie a anunţat un vast plan de transformare pe trei ani, care prevede că, până în 2018, grupul va vinde active în valoare de 15 miliarde de euro, va face investiţii în valoare de 22 miliarde de euro, în ideea ca activităţile reglementate să fie responsabile pentru 85% din profitul operaţional în 2018 faţă de 50% în 2015. În cadrul strategiei de restructurare a activelor, Engie a anunţat vânzarea unor capacităţi de producţie de electricitate de 13 Gigawaţi, dintre care 10 Gigawaţi în SUA şi două centrale pe cărbune din India şi Indonezia, adăugând că, în urma acestor operaţiuni, datoria netă a grupului se va reduce cu 5,5 miliarde de euro. Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. (Sursa: Agerpres)