Directorul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, Dănuţ Jugănaru, a declarat, luni, că intenţia Guvernului de a introduce plata splitată de TVA va crea ''complicaţii foarte mari'' pentru firme, menţionând că respectiva măsură nu este aplicată în nicio ţară a Uniunii Europene.
''Split TVA este un subiect extrem de delicat. Eu încă mai sper ca, în înţelepciunea sa, Guvernul să renunţe sau măcar să amâne această modificare legislativă. Complicaţiile sunt foarte mari pentru firme, probabil că cea mai bună idee ar fi fost să îl lase ca opţional, dacă firmele îşi doresc să facă asta, şi să fi încercat un proiect pilot pe o anumită categorie de contribuabili, care frecvent au încălcat sau au întârziat în plata TVA-ului, şi nu să extindă la toate firmele, astfel încât să le complice foarte mult existenţa'', a spus, într-o conferinţă de presă, reprezentantul CCINA, citat de Agerpres.
El a afirmat că prin splitarea TVA-ului, firmele ar putea fi puse în situaţia de a se împrumuta de bani pentru a plăti respectiva taxă.
''Este şi o chestiune de cash-flow, de cum să gestionezi numerarul, pentru că la un moment dat firma respectivă poate fi pusă în situaţia de a se împrumuta pentru a face rost de bani ca să plătească TVA-ul. Dar când aşteaptă ca statul să îi plătească …, pentru că au dreptul să li le restituie TVA-ul, aţi văzut că firmele aşteaptă cu lunile. (…) Este un mare eveniment, aţi văzut în presă, că statul a hotărât să restituie TVA, nu ştiu, un miliard de lei, deşi avea datoria să se întâmple acest lucru de foarte mult timp. (…) Până una alta, nu există nicio ţară a Uniunii Europene care să fi aplicat (…), în Italia nu este extins peste tot şi alţii (…), polonezii au spus că analizează un an, că au prorogat termenul. Deci să sperăm că nu suntem noi nişte cobai'', a mai spus Jugănaru, menţionând totodată că ''fiscul nu este informatizat, are angajaţi puţini şi spaţii insuficiente''.
Autorităţile vor să introducă mecanismul plăţilor defalcate de TVA, urmărindu-se creşterea nivelului de conformare voluntară a persoanelor impozabile, se arată într-un proiect de Hotărâre publicat la începutul lunii trecute pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
"În Programul de Guvernare 2017 – 2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmăreşte creşterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienţi nu mai poate fi direcţionată pentru alte plăţi, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat", reiese din nota de fundamentare a proiectului.