variante de a realiza un proiect, de la investitii in echipamente de productie sau masini, pana la artizanat si pensiuni turistice. Problema cea mai mare o reprezinta, ca si in toate celelalte componente SAPARD de pana acum, conditiile de eligibilitate si, mai ales, cofinantarea obligatorie de 50% din valoarea proiectului. Astfel, chiar si presupunand ca solicita o suma minima de 5.000 de euro, un intreprinzator tot va trebui sa scoata din buzunar 2.500 de euro, care nu sunt putini bani. Mai exista si alte piedici pe care cei interesati trebuie sa le depaseasca in redactarea proiectelor. Spre exemplu, in cadrul Masurii 3.1. „Investitii in exploatatiile agricole”, documentatia care se trebuie completata este destul de laborioasa. „In cele mai multe cazuri trebuie sa se apeleze la servicii de consultanta. „Solicitantii nu beneficiaza, pentru completarea cererii de finantare, de consultanta gratuita, intrucat nu exista, in cadrul structurilor publice judetene, astfel de servicii. In mod obligatoriu, in aceste conditii consultanta trebuie platita, indiferent de tipul proiectului”, explica Andrei Dirlau, director asistenta tehnica si formare profesionala de la Agentia SAPARD. Alte probleme care pot aparea pentru solicitanti sunt legate de conditiile de eligibilitate. Spre exemplu, societatile agicole trebuie sa faca dovada ca nu au datorii financiare. „Anii de seceta au generat multor societati pierderi financiare, deci putine ferme care desfasoara numai activitate in agricultura vor indeplini aceasta cerinta. Pentru aceste societati, Ministerul Agriculturii ar trebui sa scoata din bilant pierderile cauzate de seceta”, mai spune Andrei Dirlau. Cu toate acestea, oficialii din Minister sunt extrem de optimisti in privinta reusitei programului. Conform estimarilor, cele trei masuri ar trebui sa creeze peste 24.000 de locuri de munca, sa finanteze 18.000 de proiecte si venitul fermelor beneficiare sa creasca cu 20%.
Capcane si ponturi pentru solicitantii de finantare SAPARD
· „De exemplu, in cadrul unui proiect pentru plantarea vitei-de-vie, nu toate cheltuielile dintr-un deviz tehnologic de investitii sunt eligibile, astfel beneficiarul nu primeste din valoarea unui proiect de investitii in viticultura mai mult de 30%. Nu se deconteaza cheltuielile de intretinere din primii trei ani si nici valoarea ingrasamintelor chimice si organice.
· Este greu accesibila informatia privind cerintele legate de eliberarea acordurilor si avizelor de mediu, sanitar-veterinar, sanitar. Aceste cerinte sunt printre primele informatii pe care trebuie sa le detina solicitantii.
· Este greu de achizitionat un utilaj cu plata integrala si apoi sa fie recuperati banii, cum prevede SAPARD. Practic, ar trebui cerut un credit bancar pentru toata valoarea utilajului. Aici insa potentialul beneficiar trebuie sa parcurga rigorile unui dosar de creditare cu garantiile bancare pe care le impune banca” (Andrei Dirlau, director asistenta tehnica si formare profesionala, Agentia SAPARD).
· Vor fi finantate 11.000 de proiecte, din care ponderea „investitiilor verzi” (investitii care au ca scop protectia si imbunatatirea mediului, precum si a igenei si bunastarii animalelor) este de 20%.
· Din estimarile MAPAM, vor beneficia de aceasta masura 11.000 de fermieri, din care numarul de tineri agricultori este de 2.400.
· In cadrul acestei masuri, pentru culturile de camp sunt rezervate cele mai multe proiecte (2.400), iar pentru cresterea si ingrasarea taurinelor sunt 1.500 de proiecte, pentru porcine, 1.100 de proiecte, pentru animalele pentru lapte, 1.500 de proiecte etc.
· Potentialii beneficiari: producatorii agricoli individuali, asociatiile agricole familiale, societatile agricole private, asociatiile agricole cu personalitate juridica, societatile comerciale agricole
· Vor putea fi finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 10.000 si 500.000 de euro, iar cofinantarea privata trebuie sa acopere minimum 50% din valoarea proiectelor.
· Tipuri de activitati care se finanteaza: 1) Ferme de productie vegetala. Mai exact, dotarea cu tractoare, combine, utilaje, masini, instalatii si echipamente agricole, inclusiv pentru calibrarea, sortarea, conditionarea si depozitarea produselor agricole obtinute in cadrul fermei, instalatii de irigat etc.
2) Ferme pentru cresterea animalelor si pasarilor. In cadrul lor, achizitionarea de animale cu inalt potential genetic, dotarea cu tractoare, utilaje, masini, instalatii si echipamente, modernizarea microfermelor si fermelor, precum si construirea unor microferme si ferme de crestere a animalelor si pasarilor, cu utilitati si alte constructii.
· Va finanta 7.000 de proiecte. Pentru turismul rural se vor accepta 2.200 de proiecte, iar pentru activitati mestesugaresti, 1.300 de proiecte. Pentru servicii agricole – cercuri de masini agricole – se are in vedere un numar de 1.000 de proiecte.
· Masura 3.4 urmareste obtinerea unei cresteri a numarului de pensiuni turistice cu 5%, a productie de peste cu 7%, a celei de miere tot cu 7%, a productiei de viermi de matase cu 5% etc.
· Beneficiarii proiectelor apartin sectorului privat, adica pot fi: persoane fizice autorizate; asociatii familiale inregistrate, asociatii si grupuri de producatori; ONG-uri (cercuri de masini) ; societati comerciale si agricole 100 % private
· Tipuri de investitii eligibile: 1) Turism rural. Aici se includ: construirea si modernizarea de pensiuni turistice rurale; investitii si servicii in domeniul agrementului in aer liber, turism montan, turism pentru pescuit, turism ecvestru, cicloturism, ferme pentru cresterea vanatului in semilibertate in vederea repopularii, pentru parcuri de vanatoare si alte forme de activitate din domeniu.
2) Activitati mestesugaresti. Activitati eligibile: crearea sau extinderea unor unitati, cum ar fi: ateliere de prelucrare lemn, de confectionat obiecte artizanale, instrumente muzicale, ceramica, croitorie, prelucrarea pieilor, papurei si rachitei. 3) Acvacultura. Aici se includ: constructia sau modernizarea de ferme piscicole; investitii pentru crearea sau modernizarea fermelor piscicole. 4) Fermele de melci si broaste.
· In cadrul acestei masuri vor fi finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 5.000 si 200.000 de euro.
Va finanta sustinerea pregatirii prin cursuri de formare profesionala pentru urmatoarele domenii:
· Reorientarea calitativa a productiei, inclusiv infiintarea grupurilor de producator;
· Practici de productie compatibile cu mentinerea peisajului, protectia mediului, standarde de igiena si bunastarea animalelor;
· Imbunatatirea managementului fermelor agricole si silvice
· Alte forme de pregatire profesionala: silvicultura, diversificarea activitatilor rurale etc.
· Alte activitati din sectoarele care sunt acoperite de masurile din programul SAPARD.
Criterii de eligibilitate
· furnizorii de pregatire trebuie sa fie institutii implicate in stiinta, studii, educatie, consultanta, care au autorizatie emisa de catre o institutie competenta in acest scop, din Romania, statele membre UE sau tarile candidate;
· proiectele propuse trebuie sa se incadreze in obiectivele si campul de actiune ale masurii;
· gradul de acoperire teritoriala pentru implementarea unui proiect de pregatire sa fie minimum o regiune.
Beneficiar direct este Ministerul Agriculturii, Apelor, Padurilor si Mediului. Acesta va selecta institutiile care vor furniza cursuri de instruire, in urma unei licitatii pe baza unor caiete de sarcini elaborate de acesta.In cadrul acestei masuri vor putea fi finantate proiecte a caror valoare totala minima eligibila este 50.000 de euro.