Până la sfârșitul secolului, sute de milioane de oameni ar putea fi lipsite chiar și de această umiditate, deoarece temperaturile în creștere riscă să transforme rezervele de apă subterană de mică adâncime în bazine toxice, scrie Sciencealert.

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un model la scară de transport de căldură pentru a observa cum influențează schimbările de temperatură sursele de apă subterană din întreaga lume, în diferite scenarii de încălzire.

Risc major pentru sute de milioane de oameni

În cel mai rău caz, aproape 590 de milioane de oameni ar putea fi dependenți de surse de apă care nu îndeplinesc cele mai stricte standarde pentru apă potabilă, până în anul 2100.

„Această atenție asupra schimbărilor climatice a avut de-a face, pe bună dreptate, cu evenimentele meteorologice și disponibilitatea apei”, explică hidrologul Dylan Irvine de la Universitatea Charles Darwin din Australia.

„Dar trebuie să ne gândim mai mult la impactul pe care schimbările climatice îl vor avea asupra apelor subterane”, adaugă el.

Rezultatele pot fi catastrofale, lăsând mediul înconjurător fără oxigen

Apa prinsă în rocile poroase la suprafață poate fi plină de minerale, poluanți și potențiali agenți patogeni, fiind adesea o ultimă soluție pentru comunitățile care se bazează pe ea.

Aceste rezervoare sunt încălzite doar cu un grad sau două, iar rezultatele pot fi catastrofale, lăsând mediul înconjurător fără oxigen și facilitând creșterea bacteriilor periculoase sau dizolvând concentrațiile excesive de metale grele precum arsenul sau manganul.

„Există deja aproximativ 30 de milioane de oameni care trăiesc în regiuni în care apele subterane sunt mai calde decât cele stipulate în cele mai stricte linii directoare privind apa potabilă”, spune autorul principal al studiului, Susanne Benz, de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania.

„S-ar putea să nu fie sigur să bei apă acolo fără ca apa să fie tratată. Va trebui fiartă mai întâi. Apa potabilă se încălzește și în conductele de apă din cauza căldurii din pământ”, explică ea.

SURSA FOTO: Pexels

Chiar și pentru populațiile cu rezervoare de suprafață suficient de mari în apropiere, deversările de apă subterană încălzită ar putea modifica dinamica cheie care menține apa pentru consumul uman.

”Ne-am putea aștepta ca cifrele actuale să se dubleze, cu 77 până la 188 de milioane de oameni care vor locui într-o zonă în care apele subterane nu îndeplinesc cele mai stricte standarde de potabilitate prin 2100”, spune experta.

Regiunile cu pânze feratice ar putea rămâne sigure

Nu toate regiunile vor fi expuse riscului. Regiunile cu pânze feratice adânci, cum ar fi Anzi și Munții Stâncoși, ar putea rămâne sigure, deoarece apele rămân mai reci pentru mult mai mult timp.

În schimb, comunitățile din zonele cu sisteme de apă puțin adânci sau cu rate extrem de ridicate de încălzire atmosferică vor trebui aproape să facă față temperaturilor apelor subterane care cresc la niveluri îngrijorătoare.

În multe cazuri, acestea sunt și comunitățile cu cele mai puține resurse disponibile pentru a-și asigura siguranța apei.

Echipa a dezvoltat o aplicație interactivă Google Earth Engine pentru a permite oricui să exploreze schimbările proiectate în zona sa.

„Rezultatele noastre arată cât de important este să luăm măsuri pentru a proteja apele subterane și pentru a găsi soluții pentru a contracara impactul negativ al schimbărilor climatice asupra apelor subterane”, spune Benz.