SECURITATE Paza buna trece primejdia rea, cu doua conditii: agentia de paza sa fie verificata pentru serviciile prestate si agentii sai atestati de politie
Pentru multi oameni, meseria este o continua provocare. Agentii de paza traiesc, in fiecare zi, la cumpana dintre situatia aflata sub control si aventura. Printre ei, au inceput sa se infiltreze si “lupi pusi sa pazeasca oile”.
Ce este un agent de paza? Desigur, o persoana de mare incredere, pentru ca pazeste bunurile si viata oamenilor. Acestea sunt si motivele pentru care firmele, institutiile publice, asociatiile de locatari si persoanele fizice angajeaza agenti de paza. Ei sunt cei care au luat, treptat, locul paznicilor. De ce? Pentru ca sunt considerati profesionisti si asigura servicii de mai buna calitate. Din aceste considerente, foarte multe intreprinderi au preferat sa externalizeze activitatea de paza si protectie, incheind contracte de prestari de servicii cu firme specializate. “Din o suta si ceva de mii de paznici, au mai ramas vreo cincizeci de mii acum”, face socoteala Georgica Pelcaru, comisar-sef la Inspectoratul General al Politiei Romane. In locul lor, au venit oameni pregatiti si dotati cu echipamente capabile sa asigure paza si securitatea intreprinderilor.” Sub aspectul pret-eficienta, schimbarea s-a dovedit chiar necesara in sistemul de organizare a activitatilor din intreprinderi.
Economia de piata a dus, treptat, la cresterea numerica si la diversificarea serviciilor de paza si protectie. De la protejarea institutiilor economice si publice, activitatea s-a extins la persoanele fizice. Angajarea unei garzi de corp a devenit nu numai utila, ci si la moda. O masina de lux, un ceas scump si vestimentatie comandata la marile case de moda sunt expresia unui alt statut social, care trebuie protejat de o garda de corp. Paza personala a devenit insa si o necesitate intr-o societate puternic polarizata in numai cativa ani de liberalizare economica. Bogatia adunata in tot mai putine maini si saracirea unui numar tot mai mare din randul populatiei au generat nevoia instituirii unor servicii de protectie personala si a bunurilor. Toate cartierele sau casele mai aratoase au acum corpuri de paza.
De la detectivi particulari la agenti de paza
Aparent, agentii de paza completeaza imaginea unei societati care a intrat in tiparele tarilor dezvoltate. Dar lucrurile nu merg chiar asa in realitate. Economia de piata a generat nevoi pe care societatea romaneasca nu le poate acoperi inca si nici regla, in pofida introducerii unor reglementari sau norme juridice bune si coerente. Dupa 1990, primele firme de paza aparute aveau ca pondere majora in activitate recuperarea unor datorii, urmarirea unor persoane sau protectia in fata unor atacuri sau reglari de conturi intre mafiotii in formare pe malurile Dambovitei. In anunturile de la mica publicitate, apareau frecvent oferte de angajare de detectivi.
La un moment dat, luasera fiinta chiar si scoli de “detectivi particulari.” Legea nr. 18 din 1996 a fost un prim pas de aducere a activitatii de paza si protectie intr-un cadru normal de functionare. Ulterior, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 333/2003, din 937 de societati autorizate au primit licenta numai 374 de firme. Numarul lor a crescut de la an la an. In evidentele politiei, exista acum 806 de societati licentiate. “332 nu au desfasurat insa nici o activitate, din diferite motive: lipsa contractelor, acapararea pietei de catre firmele mari sau, pur si simplu, pentru ca au alte obiecte de activitate profitabile”, explica Ionel Manolache, comisar-sef in cadrul Directiei Politiei de ordine publica. Sunt si firme care functioneaza fara sa detina licenta. Dar mai grav este faptul ca mai mult de trei sferturi din agentii de paza existenti in evidentele politiei nu sunt atestati profesional.
Potrivit legii, firmele de paza pot angaja personal cu atributii de paza sau garda de corp numai pe baza atestatului eliberat de politie, a certificatului de absolvire a cursului de calificare si a certificatului de cazier judiciar. Admiterea la cursurile de calificare este permisa numai candidatilor care au obtinut avizul politiei. Adica au fost verificati sa nu aiba antecedente penale.
Locuri de munca berechet, dar cu miza mica
Pe piata fortei de munca a agentilor de paza, se inregistreaza o fluctuatie mare de personal. Meseria este prost platita. Majoritatea agentilor sunt angajati cu salariul minim pe economie. Programul de lucru este obositor. Tura de lucru dureaza 24 de ore. Perspectivele de evolutie in cariera sunt minime. Pe piata, sunt create monopoluri. Cateva firme mari de paza si protectie detin cele mai mari si cele mai multe contracte. Intr-un fel, este bine. Stabilitatea firmelor asigura si stabilitatea personalului si o mai buna pregatire. Restul firmelor sunt in continua lupta pentru supravietuire sau in cautare de contracte de servicii. Orice nou contract presupune angajare suplimentara de personal, or, legislatia obliga la proceduri care necesita timp.
Avizul politiei se obtine intr-o luna. Patronii nu pot sa astepte, asa ca incalca regulile. Politia mai inchide ochii sau, pur si simplu, nu controleaza pentru ca nu are personal suficient pentru aceasta activitate. Se bazeaza pe faptul ca multe firme sunt conduse de fosti ofiteri de politie, care se pricep la oameni si care stiu cum sa-i tina in mana sau sa-i instruiasca eficient. Luati de valul afacerilor, directorii slabesc vigilenta. Nu se asigura daca angajatii lor au antecedente penale sau probleme psihice. Nu verifica mediile din care provin. Nu urmaresc activitatea, iar pregatirea se rezuma pana la urma la un act formal, bazat pe introducerea in post a agentului de paza.
Asa se explica tot felul de incidente, care merg pana la infractiuni deosebit de grave, savarsite chiar de oamenii pusi sa pazeasca: violuri, furturi, talharii, asocieri la infractiune cu bande periculoase.
Nici inspectoratele de munca nu verifica activitatea agentiilor de paza sub aspectul legalitatii angajarii, programului sau conditiilor de lucru ale personalului. La Inspectia Muncii, nu figureaza nici o problema cu agentii de paza. Firmele nici nu intra in atentia inspectorilor, pe motiv ca de ele se ocupa politia, desi este de notorietate programul prelungit si angajarea tinerilor fara forme legale sau fara absolvirea cursului de calificare.
Cui ii pasa? Beneficiarii serviciilor se bucura la cativa lei mai putin, alegerea firmei facandu-se in baza costurilor scazute. Dupa ce o patesc, incep sa se intereseze de cauzele care au condus la aparitia problemelor si constata ca traiesc intr-o societate in care lucrurile merg mai mult la voia intamplarii decat a legilor si responsabilitatii. Conducerea Inspectoratului Politiei Romane a facut propuneri de modificare a legislatiei, in vederea inaspririi conditiilor de licentiere a firmelor, in special pentru transportul de valuta.
Probleme create de agentii de paza
In anul 2005, au fost aplicate 65.432 de sanctiuni contraventionale, din care 196 chiar conducatorilor de societati de paza si protectie. 139 de agenti de paza au fost trimisi in judecata.
In cadrul celor aproape o mie de controale de fond la firmele de paza, efectuate de politie, s-a constatat:
• lipsa vigilentei, ca urmare a programului de lucru (24 de ore de serviciu, in loc de cel mult 12 ore);
• portul uniformei in afara serviciului;
• lipsa dotarii corespunzatoare;
• schimbarea frecventa a locului de munca;
• lipsa controlului la serviciu;
• favorizarea infractorilor pentru sustragerea de produse din obiectivele pazite.
806 firme de paza licentiate
Cele mai multe firme de paza sunt in Bucuresti, dar si cu cea mai mare fluctuatie de personal, in special in firmele de dimensiuni mici.
Top 10 numar firme de paza
1. Bucuresti -296
2. Timis -48
3. Constanta -38
4. Iasi -29
5. Ilfov -24
6. Prahova -18
7. Cluj -16
8. Galati -16
9. Hunedoara -16
10. Mures -16
Anul trecut, ANOFM a inregistrat 23.526 de locuri de munca vacante pentru meseria de agent de paza. Salariile mici si programul de lucru sunt cauzele majore care fac neatractiva meseria, in special, pentru tineri.
Judet – Locuri de munca vacante
Bucuresti -5.311
Hunedoara -1.535
Prahova -1.473
Valcea -1.301
Timis -910
Teleorman -889
Dolj -841
Mures -784
Iasi -769
Dambovita -718
Ialomita -644
Buzau -619
Neamt -592
Galati -515
Constanta -488
Olt -470
Bacau -452
Cluj -444
Caras -437
Calarasi -396
Sibiu -386
Botosani -338
Vaslui -333
Bistrita -325
Arad -322
Mehedinti -284
Gorj -259
Brasov -200
Maramures -179
Giurgiu -178
Arges -163
Suceava -160
Covasna -124
Ilfov -110
Vrancea -104
Braila -99
Alba -84
Satu-Mare -77
Tulcea -68
Salaj -62
Bihor -47
Harghita -36
Piata serviciilor de paza si protectie
Activitati specifice
In acest moment, din cele 806 societati de paza si protectie licentiate in Romania, opereaza efectiv 474 de firme. La sfarsitul anului 2005, existau 60.733 de agenti de paza, din care 28.534 aveau certificat de atestare (46,9%).
Societatile de paza si protectie existente au ca obiect de activitate:
• paza a obiectivelor, bunurilor si valorilor
• paza a transporturilor de bunuri si valorilor importante
• protectie personala specializata, denumita garda de corp
• consultanta in domeniu.
Firmele de paza existente asigura paza la 14.882 de obiective (29,5%). La 3.046 obiective este instituita paza armata. In acest moment, sunt incheiate 600 de contracte pentru transportul de valori monetare.
Piata firmelor de paza si protectie este in plina dezvoltare, deoarece tot mai multe firme, in special bancile, au externalizat sau intentioneaza sa externalizeze serviciile de paza si protectie.
Venituri
Valoarea pietei locale a serviciilor de paza si protectie este estimata in prezent, la 120-140 milioane de euro. Se asteapta sa urce la 200 milioane pana in 2007. Tarifele din piata pentru serviciile unui agent de paza sunt cuprinse intre 70 de eurocenti si 2,5-2,8 euro/ora. Veniturile cele mai mari si sigure provin din colaborarea cu sistemul bancar-paza, transport valori, procesare, alimentare ATM, instalari sisteme de securitate.
Venituri mari pot fi inregistrate si din activitatea de paza umana. Deoarece obtinerea unui contract prin licitatie are drept criteriu de baza “pretul cel mai scazut”, profitul realizat de o firma de paza si protectie nu depaseste 7-8%. Cota de profit se mareste cu cateva procente in cazul serviciilor prestate catre banci – transport valori, procesare, alimentare ATM. In domeniul sistemelor de securitate,
Instalarea unor astfel de sisteme poate aduce un profit de 17-20%.
Structura cheltuielilor:
• cheltuieli salariale: 70-75%;
• cheltuieli generale (combustibil, intretinere parc auto, chirii, telefoane, asigurari): 17-19%;
• furnizori echipamente: 3-4%.
Eficienta
Angajatii firmelor de paza si protectie au depistat 3.072 de persoane care au incalcat prevederile legale in anul 2006. Aceste persoane au fost predate politiei pentru continuarea cercetarilor.
In anul 2005, agentii de paza au constatat 6.816 sustrageri din obiectivele pazite, recuperandu-se bunuri in valoare de 16.923 Ron.