Jumatate din firmele straine au murit de mult

Tot statisticile Registrului Comertului mai arata ca, din 1990 si pana la sfarsitul lunii mai 2001, in Romania au fost infiintate mai mult de 79.000 de companii straine. Si ca totalul capitalului social al firmelor respective este de 6,7 miliarde de dolari. Practic, la prima vedere, aceste cifre ar multumi orice investitor strain sau institutie financiara internationala care se intereseaza de mersul proprietatii private din Romania.Asta in conditiile in care in Polonia, o tara cu o populatie dub

Tot statisticile Registrului Comertului mai arata ca, din 1990 si pana la sfarsitul lunii mai 2001, in Romania au fost infiintate mai mult de 79.000 de companii straine. Si ca totalul capitalului social al firmelor respective este de 6,7 miliarde de dolari. Practic, la prima vedere, aceste cifre ar multumi orice investitor strain sau institutie financiara internationala care se intereseaza de mersul proprietatii private din Romania.
Asta in conditiile in care in Polonia, o tara cu o populatie dubla fata de a Romaniei, in perioada 1990-2000 au fost infiintate 85.000 de companii straine. Diferenta apare in momentul in care aflam ca investitiile straine din aceasta tara sunt de peste 40 miliarde de dolari. Adica, la aproape acelasi numar de companii straine infiintate in ultimii zece ani, raportul dintre investitiile straine din Polonia si cele din Romania este de 7 la 1.
Un top al tarilor care au investit in Romania in ultimii zece ani releva faptul ca mai mult de 30.000 de firme cu capital strain au provenit din China, Turcia, Irak, Siria, Liban, Iran, Iordania, Moldova sau Cipru.
In statisticile fostului Fond al Proprietatii de Stat sau ale fostei Agentii Romane pentru Dezvoltare, doar 20 de companii care provin din tarile enumerate pot fi considerate investitori strategici, in conditiile in care au preluat capacitati de productie de la statul roman sau au infiintat banci comerciale.
„In ultimii zece ani, perioada in care am intocmit nenumarate rapoarte despre investitiile in Romania, nu am reusit sa ne lamurim care este numarul companiilor straine care fac cu adevarat afaceri in aceasta tara”, spune reprezentantul unei companii germane de consultanta.
Un calcul simplu arata ca, in medie, fiecare dintre cele 3.600 de companii infiintate anul acesta a avut o participare la capitalul social de cel mult 10.000 de dolari. Reprezentantii ONRC sustin insa ca o mare parte dintre aceste societati comerciale au un capital social care nu depaseste sase milioane de lei, adica cel mult 200 de dolari.
Reprezentantii ONRC spun ca, pana in momentul de fata, mai putin de jumatate din cele peste 70.000 de firme si-au majorat capitalul social.
Oamenii de afaceri din China, Moldova sau Turcia, dar si din tarile arabe obisnuiesc sa infiinteze firme care, ulterior, nu functioneaza nici macar o zi. In plus, potrivit Ministerului Finantelor, respectivele firme nu platesc nici un fel de impozite la bugetul de stat.
Confuzie pe toata linia
In luna mai, de exemplu, ONRC a anuntat majorari sau inregistrari de capital social in valoare de 205,2 milioane de dolari. Mai bine de 80% din aceasta valoare a venit insa din partea a trei companii cu capital strain sau cu participare straina la capitalul social. Actionarii de la Dacia Pitesti au realizat o majorare de capital in valoare de 155,3 milioane de dolari, iar cei de la Daewoo Romania Bank si Rompetrol au majorat capitalul cu 11,5 si respectiv 9,2 milioane de dolari.
In ultimii ani, analistii economici si specialistii guvernamentali nu au reusit sa ajunga la o concluzie menita sa arate adevarata valoare a investitiilor straine din Romania.
Si asta in conditiile in care statisticile oficiale continua sa prezinte cifre uimitoare, menite sa mentina o stare de confuzie inexplicabila.
ONRC schimba metodologia
„Daca ar fi sa ne luam dupa datele prezentate de Registrul Comertului, investitiile straine din Romania ultimilor zece ani sunt de aproape sapte miliarde de dolari. Simultan insa, Banca Nationala arata ca aceasta valoare este mai mare de sapte miliarde de dolari”, spune un analist de la oficiul din Bucuresti al Bancii Mondiale. Acesta recunoaste ca intre autoritatile romane si reprezentantii institutiilor financiare internationale au existat in nenumarate randuri discutii aprinse pe marginea unor cifre prezentate de Institutul National de Statistica sau Registrul Comertului.
Aurel Vainer, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie, a declarat ca, la propunerea Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, Registrul Comertului a revizuit modelul de consemnare a capitalului social. Astfel, va fi adoptata o noua metodologie, respectiv consemnarea capitalului social subscris in momentul efectuarii acestei actiuni, si nu in momentul in care a fost infiintata societatea comerciala respectiva, pentru ca valorile sa fie raportate cat mai fidel.
„In vechea metodologie valorile erau raportate in anul infiintarii firmei”, a spus Vainer, precizand ca exista posibilitatea ca suma respectiva sa fie varsata si intr-un interval de doi ani.