Jumătate din fondurile de pensii facultative termină anul pe minus

Doar patru fonduri de pensii facultative, cele cu investiţii limitate în acţiuni, au reuşit să înmulţească banii clienţilor în acest an. Fondurile cu grad ridicat de risc au înregistrat randamente negative. Patru fonduri de pensii private facultative au reuşit să înmulţească banii clienţilor în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce la alte trei valorile unităţilor au coborât, la sfâşitul lui septembrie, sub cele raportate la finele anului trecut. La sfârşitul l

Doar patru fonduri de pensii facultative, cele cu investiţii limitate în acţiuni, au reuşit să înmulţească banii clienţilor în acest an. Fondurile cu grad ridicat de risc au înregistrat randamente negative.

Patru fonduri de pensii private facultative au reuşit să înmulţească banii clienţilor în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce la alte trei valorile unităţilor au coborât, la sfâşitul lui septembrie, sub cele raportate la finele anului trecut. La sfârşitul lui 2007, pe piaţa autohtonă funcţionau şapte fonduri facultative.

Fondurile de pensii care au raportat în ultimele zile ale lunii septembrie valori ale unităţilor de fond superioare celor de la finele lunii decembrie sunt ING Clasic, ING Optim, BCR Prudent şi OTP Strateg. Cel mai mare este raportat de ING Clasic, 4,24%.

Performanţa OTP Strateg are nevoie de explicaţii detaliate. Fondul are cel mai mare randament negativ înregistrat în ultimele 11 luni şi jumătate, dar, paradoxal, şi cel mai bun randament pozitiv din ultimele nouă luni. Ambele cifre sunt irelevante, diferenţele apărånd din cauza cheltuielilor înregistrate în 2007, care au fost modificate anul acesta, potrivit explicaţiilor date de oficialii OTP Garancia, administratorul fondului. De la data lansării şi pånă la sfårşitul lunii septembrie, fondul a înregistrat un randament negativ de -18,30% din cauza costurilor suportate, „urmånd ca de la data reevaluării obligaţiilor fondului cu acordul CSSPP şi a băncii depozitare, valoarea unităţii de fond, respectiv randamentul fondului, să se înscrie pe o traiectorie pozitivă. Astfel, un randament real al fondului în perioda 21.01.2008 – 30.09.2008 ar fi 3,5%“, afirmă directorul general adjunct al OTP Garancia, Călin Matei.

Celelate trei fonduri de pensii care nu au reuşit să înmulţească banii clienţilor şi în acest an sunt Pensia Mea, administrat de Aviva, şi cele două fonduri ale Allianz-Ţiriac: Vivace şi Moderato. Cea mai mare scădere apare la Vivace, „performanţă“ explicabilă prin evoluţia pieţei de capital. Structura ţintă a investiţiilor fondului prevede ca 45% din sumele administrate să fie plasate în instrumente cu venit variabil, adică acţiuni, unităţi ale fondurilor mutuale.

Reprezentanţii administratorilor fondurilor de pensii încearcă să se protejeze de evoluţia negativă a pieţei de capital şi au început săptămåna trecută discuţiile cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru ca aceasta să permită temporar evitarea investiţiilor în acţiuni. „Vrem ca legislaţia secundară a pieţei să ne permită, temporar, să evităm instrumentele financiare despre care ştim că ne vor aduce pierderi pe termen scurt – adică acţiunile“, a declarat Crinu Andănuţ, preşedinte al Asociaţiei şi director general al Allianz-Ţiriac Pensii Private.

Deduceri mai mari

Majorarea deductibilităţii acordate angajaţilor şi angajatorilor care plătesc contribuţii la fondurile de pensii facultative, anunţată de oficiali ai Ministerului Finanţelor, ar putea mări numărul de clienţi. Oficialii CSSPP avansează cele mai optimiste estimări, în timp ce reprezentanţii fondurilor se arată mai reţinuţi. Şeful autorităţii de supraveghere, Mircea Oancea, se aşteaptă ca la sfårşitul anului viitor fondurile de pensii facultative (Pilonul III) să aibă 450.000 – 500.000 de clienţi, faţă de circa 121.000 la finele lunii august. Argumentele sale: avantajele fiscale pe care le au angajatorii, la care se adaugă atenuarea impactului Pilonului II, pe care s-au concentrat pånă acum majoritatea administratorilor de fonduri. Oancea afirmă că este posibil ca la sfårşitul acestui an fondurile de pe Pilonul III să aibă 200.000 de clienţi. Această estimare este avansată şi de preşedintele BCR Asigurări de Viaţă, Florina Vizinteanu.

În schimb, oficialii Allianz-Ţiriac nu sunt atåt de optimişti. „În condiţiile de majorare a deductibilităţii şi de intrare a tot mai multor companii pe această linie de business, ne aşteptăm ca, anul viitor, numărul clienţilor la fondurile de pensii facultative să se dubleze. Dacă anul acesta se va termina cu 150.000 – 175.000 de participanţi, ne putem aştepta la 300.000-350.000 de participanti la sfårşitul anului viitor“, afirmă oficialii acestei companii.

Guvernul a agreat majorarea deductibilităţii de la 200 de euro pentru angajat, respectiv pentru angajator, la 250 de euro. Odată cu această majorare va fi modificată şi baza la care se aplică deductibilitatea, efectul schimbărilor urcånd deductibilitatea cumulată a angajatului şi societăţii la care lucrează la 580 de euro faţă de 400 de euro în prezent.

SUB AŞTEPTARI

Numărul de clienţi ai fondurilor de pensii de pe Pilonul II a crescut în acest an, dar mai lent decåt anticipau reprezentanţii administratorilor. La sfårşitul anului viitor, estimările indică între 300.000 şi 500.000 de clienţi la aceste fonduri