Peste 800 de locuinţe braşovene aflate în dezvoltare în ansambluri cu peste 100 de unităţi sunt în continuare la vânzare, asta după ce din cele 12 proiecte ce trebuiau finalizate anul acesta, au mai rămas doar şapte, restul fiind oprite, se arată într-o analiză a Colliers International.

În Braşov sunt în curs de dezvoltare şapte proiecte de locuinţe cu un total de 1.602 unităţi. Dintre aceste apartamente, mai mult de jumătate sunt încă disponibile la vânzare. Comparativ cu mijlocul anului 2008, stocul este mult mai scăzut, ca urmare a amânării celor cinci proiecte rezidenţiale imediat după impactul crizei financiare. Proiectele amânate au retras din piaţă un număr de 1.422 de unităţi în primele faze.

În 2007 au fost livrate primele apartamente, în număr de 271 de unităţi. La sfârşitul lui 2008, stocul a crescut cu 260%, situându-se foarte aproape de pragul de 1.000 de unităţi. Conform estimarilor Colliers, până la finele anului curent, stocul de locuinţe noi va ajunge la 1.440 de unităţi.

Vânzări de un apartament pe lună

0-43289-grafic.jpgÎn ultimii trei ani, ritmul mediu al vanzarilor în proiectele noi a fost de aproximativ şase unităţi/proiect/lună, pentru ca anul acesta să se înregistreze în medie vânzări de 1-2 unităţi/lună/proiect.

“Printre factorii principali ce au condus la această situaţie se numără incertitudinea oamenilor privind siguranţa locului de muncă, preţurile ce depăşeau posibilităţile reale ale cumpărătorilor, teama indusă de criza financiară şi înăsprirea condiţiior de creditare impuse de bănci”, explică Ştefania Baldovinescu, manager consulting division în cadrul Colliers International.

„Prima Casă“ pentru 233 de braşoveni

Interesul braşovenilor pentru apartamente vechi, după apariţia programului „Prima Casă“, s-a materializat într-o creştere a volumului de apartamente vândute cu 5 – 10%, faţă de perioada anterioară.

Astfel, în aproximativ patru luni de la începerea programului, un număr de 233 de contracte de credit au fost aprobate în Braşov, potrivit datelor furnizate la sfârşitul lunii octombrie de Fondul Naţional de Garantare. Prin urmare, ritmul mediu a fost de 58 de apartamente vândute pe lună.

Locuinţele noi, mai ieftine cu 14,4%

În cazul apartamentelor vechi, declinul preţurilor s-a manifestat la sfârşitul lui 2008, înregistrând până în prezent o scădere medie de 30%. Pentru apartamentele noi, reducerea preţurilor a debutat de abia la sfârşitul primului trimestru al anului 2009, scăderea fiind de doar 14,4 % faţă de preţul mediu la sfârşitul anului 2008.

Indicele imobiliar elaborat de Colliers arăta un preţ mediu de 1.100 euro/mp la sfârşitul lunii octombrie 2009 faţă de 1.220 euro/mp la sfârşitul anului 2008.

În al doilea trimestru al acestui an reducerile de preţ au fost mai mari, ca o reacţie a îngheţării vânzărilor din trimestrul întâi. Acest nivel de preţ reprezintă doar cotaţia oficială, în timp ce preţul real de vânzare ar putea fi cu până la 15% mai scăzut, ca urmare a faptului că dezvoltatorii sunt dispuşi să negocieze.